REGIE DER GEBOUWEN - Officiële opening van de nieuwe kantoren van het Justitiehuis te Brugge Op 30 mei 2008 worden de nieuwe kantoren van het Justitiehuis te Brugge (Predikherenrei 3) officieel geopend in aanwezigheid van Vice-Eerste Minister en voogdijminister van de Regie der Gebouwen Didier Reynders, Vice-Eerste Minister en Minister van Justitie Jo Vandeurzen en andere prominenten.

De kantoren werden ingericht in het voormalige kloostergebouw van de Dominicanen dat teruggaat tot de 13de eeuw. De Regie der Gebouwen stond in voor de renovatie en restauratie. Het gebouw was tot in 1998 in gebruik genomen door de Rijkswacht.

De pandgang is een stille getuige van de oorspronkelijke functie van het complex. De Regie der Gebouwen zag toe op de vakkundige restauratie. Hierbij werd gekozen om metalen ramen te plaatsen met isolerende beglazing waarbij de raamindeling gebaseerd is op gelijkaardige gebouwen uit dezelfde periode (zoals het Karmelitessenklooster te Gent). Daarnaast werd geopteerd voor gepleisterde kruisribgewelven, de plaatsing van een vloer in natuursteen en een algemene sobere afwerking met ingepleisterde ramen, witte muren en aangepaste verlichting. De binnenmuur van de pandgang bestaat uit originele rode Brugse Moefen en werd volledig bewaard. Paneeltjes in glas in lood van kunstenares Beatrice Neetens werden in de ramen van de pandgang geïntegreerd.

De renovatiewerken bestonden uit de reiniging van de bakstenen gevel aan de Predikherenrei, de creatie van een nieuwe trap naar de verdiepingen, de plaatsing van een lift, behandeling van de balklagen en het daktimmerwerk, het brandveilig maken van de zoldervloer, de vernieuwing van de elektriciteit en hvac, het plaatsen van databekabeling, ...

Op het gelijkvloers werd een onthaalbalie voorzien, evenals een wachtzaal, gespreksruimtes, een vergaderzaal en keuken. Op de eerste verdiepingen bevinden zich de kantoren van de justitieassistenten en een grote vergaderzaal. De zolder wordt gebruikt als archiefruimte maar kan op termijn ingericht worden met kantoren. De lift werd reeds doorgetrokken tot de zolder.

De kloostertuin werd in zijn oorspronkelijke staat aangelegd. Garages, sanitair en bergingen maakten plaats voor buxushaagjes, kruiden en wandelpaden. De Regie der Gebouwen baseerde zich hiervoor op het oude ontwerp dat zichtbaar is op een tekening van Jan Beerblock uit 1796. Het plan van de tuin is gewild asymmetrisch: het middelpunt is dat van de oorspronkelijke tuin zodat men een idee heeft van de oorspronkelijke grootte van de tuin. De oude, gemetste regenwaterputten zijn opnieuw functioneel en het water wordt gebruikt voor de spoeling van het sanitair, het besproeien van de tuin, ... Onder de kroonlijsten aan de gevels van de kloostertuin werden een tiental nestkastjes voor gierzwaluwen opgehangen.

Op de Predikherensite wordt een nieuwbouw gepland voor het Rijksarchief waarbij ook het voormalig Rode Kruisgebouw (hotel Verriest, Langestraat 34) gerestaureerd zal worden.

Technische fiche:

Eigenaar : Belgische staat
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Eindgebruiker :Federale Overheidsdienst Justitie - Justitiehuis Brugge
Architect : Regie der Gebouwen
Bouw : Brugse Algemene Bouwonderneming n.v.
Elektriciteit : Fabricom GTI
HVAC : Freddy Carels
Lift: Thyssen Krupp Liften n.v.
Databekabeling :n.v. Simac
Telefonie : n.v. Dolmen
Tuinaanleg : Tuinteam Stefan & Wauter bvba
Gevelreiniging : n.v. John Saey
Kostprijs der werken : 1,7 miljoen euro
Bruto-oppervlakte : 2 237 m²
Duur der werken :december 2005 - oktober 2007

Noot voor de pers:
Johan Vanderborght
Woordvoerder
Regie der Gebouwen
Gulden Vlieslaan 87 bus 2
1060 Brussel
Tel.: +32(0)2-541 65 05
Fax: +32 (0)2-541 70 70
Mobile: 0479/31 26 91
johan.vanderborght@regiedergebouwen.be
www.regiedergebouwen.be