Gemeente Utrecht

Processierups in Utrecht gesignaleerd

De eikenprocessierups is in Utrecht gesignaleerd. Op vier plekken in de stad zijn nesten aangetroffen. Maandag 2 en dinsdag 3 juni worden de nesten door een gespecialiseerd bedrijf verwijderd. De gemeente vraagt bewoners nesten in hun buurt te melden aan de gemeente. De gemeente verwijdert ze dan zo snel mogelijk. De haren van deze rupsen kunnen huidirritatie veroorzaken bij mensen die in de buurt van de rups komen. De gemeente roept bewoners daarom op om direct contact met de eikenprocessierups te vermijden.

Tot nu toe zijn de rupsen gesignaleerd op landgoed Rhijnauwen, Aan de Tjepmaweg in De Meern, in Lunetten bij Vlieland en het Houtensepad en aan de Hoofddijk op de Uithof. De besmette bomen zijn afgezet met linten.

Aanpak bestrijding door gemeente
De nesten worden opgezogen met een apparaat, dat het beste met een grote stofzuiger te vergelijken is. In deze zuiger worden ze gelijk verbrand. Wat overblijft, kan bij het restafval en is niet meer schadelijk. De gemeente blijft deze gebieden controleren op terugkerende brandhaarden.

Meld nesten
Als u een nest signaleert, meld dit dan bij de gemeente via het telefoonnummer 030 - 286 00 00. Als een besmette boom op particuliere grond staat, is de eigenaar verantwoordelijk voor de bestrijding. Echter, het zelf bestrijden van de rupsen wordt sterk afgeraden. Ondeskundige verwijdering kan onveilige situaties opleveren. U kunt de gemeente bellen om de nesten te verwijderen. Tegen een vergoeding komt een gespecialiseerd bedrijf de rupsen bestrijden.

Risico's voor de gezondheid
Als de brandhaartjes in aanraking komen met huid, ogen en luchtwegen ontstaan klachten die een allergische reactie kunnen veroorzaken. De huidirritaties die optreden, zijn rood en pijnlijk en gaan gepaard met hevige jeuk, die tot twee weken kan aanhouden. Bij ernstige klachten is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. Ook huisdieren zijn gevoelig voor de brandhaartjes van de eikenprocessierups.

Voorkomen van klachten
Zorg bij bezoek aan gebieden waar de eikenprocessierups is gesignaleerd, zoals natuurgebieden, vooral voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water.

Meer informatie
Meer informatie hierover is te vinden op de website van de GG&GD van de gemeente Utrecht www.utrecht.nl/gggd.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Communicatiebureau Stadswerken, Gemeente Utrecht, telefoon: 030 - 286 40 98.

Bijgaand treft u een tweetal foto's van de rups.