Ingezonden persbericht

Brussel, 30 mei 2008

Stop voedselspeculatie

Politieke initiatieven nodig om honger onder arme bevolking te voorkomen

Aan de vooravond van de FAO conferentie in Rome (3-5 juni 2008) over de wereldwijde voedselcrisis, roept het Platform tegen voedselspeculatie de Belgische regering op om maatregelen te treffen.

Vandaag op vrijdag 30 mei zijn verschillende organisaties en vakbonden bijeengekomen op de bijeenkomst in Brussel. Doel van deze bijeenkomst is om de eisen te bespreken die de Belgische regering kan nemen tegen voedselspeculatie. Binnen tien dagen zullen de eisen ondertekend worden door diverse organisaties.

Prijsstijgingen
Het tekort aan water en beschikbare landbouwgrond heeft een tekort aan voedsel als gevolg. De prijsstijgingen die dit meebrengt hebben de appetijt gewekt van financiële beleggers wiens belangrijkste activiteit niet de handel of distributie van voedingswaren is.

"Haal voordeel uit de stijging van de voedselprijzen" zo luidt de reclameslogan van een van de financiële KBC producten, die sinds begin 2008 in Europa bloeien.

Speculatieve luchtbel

De landbouwsector heeft ongetwijfeld meer dan ooit nood aan investeringen. Het Platform tegen voedselspeculatie klaagt echter aan dat speculanten inzetten op stijging of daling van voedselprijzen. Wat zijn immers de gevolgen? De prijzen van voedingswaren worden kunstmatig opgeblazen, en zijn vatbaar voor grote en plotse schommelingen. Deze volatiliteit kan nog meer speculatie aantrekken en zo een 'speculatieve luchtbel', oftewel een vicieuze cirkel van prijsdestabilisatie, veroorzaken.

De armen zijn de eerste slachtoffers van deze speculaties: basis voedingsproducten, die voor hen al duur zijn, worden geheel onbetaalbaar (en dus ontoereikend). De speculatie is niet de enige oorzaak voor de prijsstijgingen, maar ze verergert deze, daar waar het geld beter de producenten zou ondersteunen.

Recht op toereikende voeding

In Europa gaan meerdere stemmen op om de speculatie op basis voedselproducten te verbieden: Bernard Kouchner ( Minister van Buitenlandse Zaken in Frankrijk), Jean-Claude Juncker (Premier van Luxemburg) Omdat België het International verdrag voor economische, sociale en culturele rechten heeft geratificeerd, wat tevens het 'recht op toereikende voeding' inhoudt, dient het nu dit recht ook hard te maken.

Daarom vraagt het platform tegen voedselspeculatie:

* een verbod in België op speculatieve financiele instumenten in voedingsgrondstoffen
* het verdedigen van een Europees reglementering betreft deze materie
* het invoeren van belasting die speculatieve financiele operaties afremt

Het Platform is een initiatief van Réseau Financement Alternatif en Netwerk Vlaanderen. Aanwezigen op de eerste vergadering van het platform zijn:

CRIOC, CSC, Ecolo, FIAN Belgium (Foodfirst Information & Action Network), Imagine demain le monde, Indymedia, MO Magazine, MOC (Mouvement Ouvrier Chrétien), Nature et Progrès, Netwerk Vlaanderen, Oxfam Werledwinkels, Oxfam-solidarité, Peuples Solidaires, PS, Réseau Financement Alternatif, Solidarité Socialiste, SOS Faim, Transhumances, UNMS: Socialistische vakbonden, Vredeseilanden.

Meer informatie: www.financite.be en www.netwerkvlaanderen.be