Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Doorbraak in fiscale onduidelijkheid regeling 'Ruimte voor Ruimte'

"Overeenstemming maakt compensatie mogelijk"

Onlangs hebben Flynth adviseurs en accountants en Bloemendaal-Ruigrok Accountants en Adviseurs overeenstemming bereikt met de belastingdienst over de gevolgen bij toepassing van de regeling 'Ruimte voor Ruimte' voor agrarische ondernemers die gebruik kunnen maken van de landbouwvrijstelling. De toezegging houdt concreet in dat de waardedaling bij de bestemmingswijziging van tuinland naar grasland mag worden afgetrokken van de winst die wordt behaald door de bestemmingswijziging van tuinland naar bouwgrond, onder de voorwaarde dat de landbouwvrijstelling van toepassing is.

Duidelijkheid over fiscale gevolgen regeling 'Ruimte voor Ruimte'
De regeling Ruimte voor Ruimte heeft als doel de ruimtelijke kwaliteit van landelijke gebieden te verbeteren. Hierbij worden onder andere tuinbouwgronden omgezet naar grasland en woningbouw. Door verkrijging van bouwrechten stijgt een gedeelte van het perceel in waarde en over de gestegen waarde moet belasting worden betaald. Er bestond onduidelijkheid of de waardevermindering door het omzetten van tuinland naar grasland mag worden gecompenseerd door agrarische ondernemers.

Flynth en Bloemendaal-Ruigrok hebben voor hun klanten over dit fiscale vraagstuk overeenstemming bereikt met de belastingdienst. De belastingdienst biedt deze oplossing aan in samenspraak met het Ministerie van Financiën. Overeengekomen is dat de waardevermeerdering van het perceel door wijziging in woningbouw, gedeeltelijk als schadevergoeding mag worden gezien voor de waardevermindering van het perceel bij een bestemmingswijziging van tuinland naar grasland. Het deel dat als schadevergoeding wordt gezien is onbelast, als de grond in het eigen bedrijf agrarisch is gebruikt.
Voor particulieren die deelnemen aan de Ruimte voor Ruimte regeling zijn Flynth en Bloemendaal-Ruigrok nog in overleg met diverse instanties. Ter discussie staat of de waardestijging in Box I of in Box III belast moet worden.

'Ruimte voor Ruimte' Oude Leede
Ook in Oude Leede, gemeente Pijnacker-Nootdorp, maken de kassen plaats voor groen en tientallen woningen. Gemeente Pijnacker-Nootdorp, Flynth en Bloemendaal-Ruigrok hebben zich gezamenlijk ingespannen om zekerheid te krijgen over de belasting gevolgen voor agrarische ondernemingen. Zij hopen ook voor particulieren binnenkort duidelijkheid te krijgen.
---

Noot voor de redactie;