Ingezonden persbericht

Zoetermeer, 30 mei 2008

TLN en EVO positief over standpunt kabinet stedelijke distributie

Transport en Logistiek Nederland (TLN) en EVO zijn verheugd dat het kabinet de meeste aanbevelingen van de Commissie Stedelijk Distributie overneemt. Daarmee kan de in toenemende mate succesvolle aanpak van stedelijke distributie conform de Nota Mobiliteit worden voortgezet. Vooral positief is dat de aanjaag- en bemiddelingsfunctie van de Commissie Stedelijke Distributie in stand blijft. TLN en EVO vinden het wel jammer dat de opvolger van de commissie door het kabinet minder stevig wordt gepositioneerd. Zo hadden TLN en EVO graag een Autoriteit Stedelijke Distributie gezien.

Het kabinet constateert terecht dat met de instelling van de Commissie Stedelijke Distributie de aanpak van de stedelijke bevoorrading aanzienlijk is verbeterd. De commissie heeft een aantal nuttige instrumenten ontwikkeld en zich actief ingespannen om het overleg tussen gemeenten en bedrijfsleven te stimuleren. Ook heeft de commissie met succes in een aantal gevallen een bemiddelende rol gespeeld tussen partijen. Het is goed dat het kabinet ervoor kiest om deze functie voort te zetten nadat de commissie zijn activiteiten heeft beëindigd. Het kabinet kiest ervoor om dat te doen in de vorm van het aanwijzen van aan 'Ambassadeur Stedelijke Distributie', die dezelfde bevoegdheden heeft als de huidige commissie.

TLN en EVO zien echter meer in een 'Autoriteit Stedelijke Distributie', zoals de commissie het kabinet adviseerde. Beide organisaties zien evenwel uit naar samenwerking met de nog te benoemen Ambassadeur en zullen zich samen met de ambassadeur en gemeenten blijven inzetten voor verbetering van stedelijke bevoorrading. Een efficiëntere bevoorrading heeft naast kostenvoordelen voor het bedrijfsleven direct positieve effecten op veiligheid, leefbaarheid en luchtkwaliteit.