Economische groei Golfstaten door diversificatie minder afhankelijk van olie

Als gevolg van de hoge olieprijzen vloeit er veel investeringsgeld naar de Perzische Golfstaten, wat zorgt voor een hoge economische groei. De omstandigheden lijken op de economische boom van de jaren '70, maar de risico's zijn minder groot, vooral door een veel betere economische diversificatie. De voornaamste risico's schuilen in politieke onrust en een scherpe daling van de olieprijs. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het seminar Opportunities in the Middle East, dat gisteren werd gehouden door ING Wholesale Banking.

Net als in de jaren '70 leidt de grote instroom van geld in de regio tot veel investeringen, met name in vastgoed. Indertijd resulteerde dat tot hoge inflatie en een zeepbelvorming op de vastgoedmarkt, die uiteindelijk uiteenspatte. Ook nu is er sprake van een hoge inflatie, maar die is lang niet in de orde van grootte als de inflatie in de jaren '70. Bovendien is de vastgoedmarkt is nu veel minder overspannen.

Meer economische diversificatie
Belangrijker nog is het feit dat de overheden in de regio op een andere met de instroom van geld omgaan. Het beleid is nu meer gericht op economische diversificatie, en er is veel meer aandacht voor het creëren van binnenlandse banen. De samenwerking tussen verschillende golfstaten in de Gulf Cooperation Council (GCC) bevordert de investeringen en handelsactiviteiten binnen de regio. Er wordt daarbij niet meer hoofdzakelijk geïnvesteerd in infrastructurele projecten, maar ook in zaken als financiële dienstverlening en toerisme. Vooral de maakindustrie en de transportsector zijn flink gegroeid. Door de grotere economische diversiteit wordt de afhankelijkheid van olie-inkomsten aanzienlijk teruggebracht.

Toch blijft olie onmiskenbaar een essentiële factor. Zolang de olieprijzen hoog blijven, zal er sprake zijn van hoge economische groei in de GCC-regio. Pas als de olieprijs flink inzakt - een niveau van USD 40 is genoemd - kan dat de groei verstoren.

De stijgende olieprijzen zijn een belangrijke factor voor de inflatie, maar tegelijkertijd ook voor de snelle economische groei. Inflatie is daardoor een onlosmakelijk bijeffect van de groei in deze regio, en wordt dan ook door overheden gezien als een acceptabele prijs voor snelle economische groei. De politieke instabiliteit in de regio zorgt daarnaast voor onzekerheden over de stabiliteit van de groei.

Onlangs heeft ING een nieuw product gelanceerd waarmee particuliere beleggers met een begrensd risico van de groei in deze regio kunnen profiteren: de ING Middle East Access Note. De ING Middle East Access Note is het eerste Nederlandse, op het Midden-Oosten gerichte beleggingsproduct met een gegarandeerde eindwaarde. De Note heeft een looptijd van 5 jaar en is gekoppeld aan een dynamische portefeuille die bij de start van de Note bestaat uit een gelijkgewogen mandje van vier beleggingsfondsen. Op de einddatum biedt de ING Middle East Access Note 90% garantie over de nominale waarde, plus 100% van de eventuele stijging van de portefeuille gemeten over de laatste 24 maanden.*

Voor een uitgebreide analyse, zie de bijgevoegde presentatie van Dorothee Gasser, Senior Economist Middle East and Africa, ING Wholesale Banking.

* De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Aan deze productbeschrijving kunnen geen rechten worden ontleend. Voor gedetailleerde informatie over het vermelde beleggingsproduct verwijzen wij u naar het prospectus. U kunt het prospectus vanaf 23 mei 2008 vinden op www.ingstructuredproducts.nl. De ING Bank N.V. is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Noot voor de pers:
Persinformatie
Robert Gunther
ING Wholesale banking
+31 20 5651148
Robert.gunther@mail.ing.nl

ING Wholesale Banking
ING Wholesale Banking is een van de zes onderdelen van ING Group, en is verantwoordelijk voor het aanbieden van financiële producten en diensten aan zakelijke en institutionele cliënten in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. We vormen een internationaal team met ruim 18.000 bankiers met kennis van de plaatselijke markten, en met activiteiten in 40 landen. De divisie Financial Markets voorziet klanten van toegang tot de alle belangrijke financiële markten in zowel ontwikkelde als opkomende landen. Met specialisten op het gebied van debt origination en syndication, effectenhandel, sales en research, biedt Financial Markets zijn cliënten het volledige spectrum aan producten en diensten, waaronder: staatsleningen, krediet- en aandelenderivaten, treasury-producten, rentederivaten, valutahandel, gestructureerde producten en securities financing. Financial Markets heeft recentelijk diverse onderscheidingen gekregen, waaronder: 'Best Small and Mid Cap Equity Analysts' in de Benelux 2007 (FT/Star Mine) en de IEX Gouden Tak-award 2008 voor het beste gestructureerde product in Nederland.

Robert Gunther
ING Wholesale Banking/Staff/Communications
Media Relations Manager
Location code AMP L 04.008
P.O. Box 810, 1000 AV, Amsterdam, The Netherlands
T +31 20 5651148, F +31 20 5768590 M +31 06 50257879
E robert.gunther@mail.ing.nl
www.ingwholesalebanking.com

ING Bank N.V., registered office Amsterdam, Trade Registry no. 33031431, Chamber of Commerce Amsterdam

---
ATTENTION:
The information in this electronic mail message is private and
confidential, and only intended for the addressee. Should you
receive this message by mistake, you are hereby notified that
any disclosure, reproduction, distribution or use of this
message is strictly prohibited. Please inform the sender by
reply transmission and delete the message without copying or
opening it.

Messages and attachments are scanned for all viruses known.
If this message contains password-protected attachments, the
files have NOT been scanned for viruses by the ING mail domain.
Always scan attachments before opening them.
---