Ingezonden persbericht




PERSBERICHT

ZWIERIG BINNEN DE PERKEN
De herstelde Boventuin van Paleis Het Loo in vogelvlucht, 1692-2008

Op 30 mei aanstaande is de uitgebreide reconstructie van de 17de-eeuwse Boventuin van Paleis Het Loo voltooid. In de afgelopen maanden vonden de meest ingrijpende herstelwerkzaamheden plaats sinds de opening van het paleis als museum in 1984. De presentatie Zwierig binnen de perken geeft een overzicht van deze reconstructie.

In de jaren 1977-'84 zijn bij de restauratie van Het Loo het paleis en de tuin grotendeels in oorspronkelijke staat teruggebracht, maar door de aanwezigheid van een aantal bomen was dit voor het achterste deel van de tuin, de Boventuin, niet tot in detail mogelijk. Door natuurlijke beëindiging van de levensloop van de bomen èn de herontdekking van een gedetailleerde 18de-eeuwse plattegrond van de tuin in een Duits archief, is dit 25 jaar later wel mogelijk geworden. Onder verantwoordelijkheid van de Rijksgebouwendienst is bij het recente herstel de Boventuin in oude staat teruggebracht, het ondergrondse sproeisysteem is vernieuwd en de paden zijn teruggebracht naar oorspronkelijke breedte. Ook de beplanting is zoveel mogelijk op het originele ontwerp aangepast; zo is er dit voorjaar kattenstaart (Amaranthus) opgeplant, de lievelingsbloem van koningin Mary. De formele 17de-eeuwse Hollandse tuin van Het Loo, gekenmerkt door de symmetrische aanleg, fonteinen, beeldhouwwerken en een grote verscheidenheid in planten, kan hiermee anno 2008 worden beschouwd als enig in zijn soort.

Van 30 mei tot en met 28 september 2008 is op Paleis Het Loo de tentoonstelling Zwierig binnen de perken te zien, met getekende, gedrukte en geschilderde voorstellingen, daterend uit de periode 1692-2008, waarin de geleidelijke veranderingen van de Boventuin in beeld worden gebracht. Daarnaast is onder de Colonnades in de tuin een fotopresentatie ingericht met toelichting op de restauratiewerkzaamheden. Bij de presentatie verschijnt een geïllustreerde brochure. Met dit onderwerp sluit Paleis Het Loo aan bij het thema tuin- en landschaps-architectuur dat deze zomer centraal staat tijdens de Internationale Triënnale in Apeldoorn.

De voltooiing van de Boventuin is tevens het startmoment voor herstel van de oorspronkelijke tuinafsluiting: achter de Colonnades bevond zich in de tijd van de koning-stadhouder een bordes met een bassin met overdekte rustplaatsen. Vanaf deze plek had men een schitterend uitzicht over het achterliggende park en het paleis. De restanten van bassin en rustplaatsen, die door archeologisch onderzoek in 2003 aan het licht kwamen, blijven bewaard en vormen samen met prenten en historische beschrijvingen het uitgangspunt voor de reconstructie. Na afronding van deze werkzaamheden zal de oorspronkelijke formele tuinaanleg in zijn geheel hersteld zijn.