China: hulpgoederen arriveren vrijdag in Sichuan

28 mei 2008, Beijing - Op vrijdag 30 mei zal een lading Unicef-hulpgoederen in de Chinese provincie Sichuan arriveren. Het gaat om 100 ton medicijnen, medische hulpmiddelen en voedingssupplementen, bestemd voor kinderen en zwangere vrouwen.

De zending is afkomstig uit Unicef's pakhuis met hulpgoederen in Kopenhagen. Als ze in de stad Chengdu zijn aangekomen, zullen ze naar de zwaarst getroffen gebieden in de provincie worden gebracht. De hoeveelheid goederen is genoeg om 1,4 miljoen mensen drie maanden lang op het gebied van (basale) gezondheidszorg te kunnen helpen. Ook kunnen met de geleverde verloskundige hulpmiddelen 2.000 gecompliceerde bevallingen tot een goed einde worden gebracht. Na deze zending zal Unicef nog meer medische goederen en voedingssupplementen naar Sichuan sturen.

Alleenstaande kinderen
Daarnaast helpt en beschermt Unicef kinderen die door de aardbeving zijn getraumatiseerd. Het gaat om kinderen die hun ouders kwijt zijn, die wees zijn geworden of die gehandicapt zijn geraakt. Ook sporen Unicef en haar partners familieleden van kinderen op. In de getroffen gebieden zijn minstens 5.498 alleenstaande kinderen geïdentificeerd.

Het is vaak lastig om te achterhalen waar een kind precies vandaan komt. Dr. Yin Yin Nwe, directeur van Unicef China en voorzitter van het UN Disaster Management Team, zegt hierover: "Kinderen staan onder grote druk. Ik sprak een jongetje dat zijn beide ouders heeft verloren. Hij wist alleen zijn naam en verder niets. Alle hulporganisaties die zich bezighouden met het beschermen van deze kinderen, staan voor een zware taak."