Ingezonden persbericht


persbericht ­ embargo tot vrijdag 30 mei 08.00 uur

Kinderen sneller veilig met Eigen Kracht

Een gezin met grote problemen rondom opvoeding en veiligheid, is snel geholpen met een Eigen Kracht-conferentie. Het onderzoek `De familie aan zet' laat zien dat het aantal zorgpunten in een gezin snel afneemt na een Eigen Kracht-conferentie en vervolgens stabiel blijft. In de vergelijkingsgroep zonder conferentie wordt dat moment pas na negen maanden bereikt.

Het onderzoek beveelt dan ook aan `stelselmatig het inzetten van een Eigen Kracht- conferentie te overwegen als er beslissingen genomen moeten worden in jeugdbeschermingszaken'. In een Eigen Kracht-conferentie maakt een gezin samen met familie, vrienden en overige bekenden, een plan voor verbetering en/of hulp. Dit gebeurt zonder (professionele) hulp van buitenaf en het plan is leidend voor de hulpverlening. Het onderzoek is uitgevoerd door de Vrije Universiteit Amsterdam, PI Research en WESP Jeugdzorg in opdracht van de Eigen Kracht Centrale te Zwolle. Het onderzoek vond plaats bij de Bureaus Jeugdzorg van Overijssel en Amsterdam.

Dat deelnemers en betrokken hulpverleners kort na de Eigen Kracht-conferentie tevreden zijn, was uit eerder onderzoek al duidelijk. Nu is ook op de lange termijn gekeken naar de situatie van kinderen na een Eigen Kracht-conferentie. Nemen de zorgen om veiligheid en welzijn van kinderen af? Neemt de sociale steun voor ouders en de betrokkenheid van de omgeving toe? Wie heeft de regie over hulp? Bij het beantwoorden van deze vragen is gekeken naar zware zaken uit de jeugdbescherming waarbij bijvoorbeeld uithuisplaatsing van kinderen dreigt. De eindverantwoordelijkheid ligt in deze situaties bij een gezinsvoogd van Bureau Jeugdzorg. Er is gekeken naar gezinnen die gebruik maakten van een Eigen Kracht-conferentie en gezinnen waarvoor de gezinsvoogd een plan maakte.

Gezinnen blijken negen maanden na de conferentie gemiddeld meer steun te ontvangen en minder steun nodig te hebben dan ten tijde van de conferentie. De meeste gezinnen zijn meer tevreden over hun sociale contacten en hebben daar meer vertrouwen in. De gezinnen voeren voornamelijk zelf de regie over hun hulp in tegenstelling tot families uit de groep zonder conferentie, daar ligt de regie meer bij de gezinsvoogd.

Door de onderzoekers wordt nog een aantal conclusies getrokken:
· Bij zaken met een Eigen Kracht-conferentie verblijven kinderen na negen maanden meer bij familie en bekenden. Bij zaken uit de schaduwgroep vindt een verschuiving plaats richting niet bekende verblijfplaatsen.

· Leden van familie en netwerk letten op dezelfde kwesties als professionals als het gaat om de veiligheid van het kind. Meer dan professionals benadrukken zij welzijnsaspecten, zoals contact met familie en vrienden, bewegingsvrijheid en de mogelijkheid voor ontspanning.
· Gezinnen waar de Eigen Kracht-conferentie niet doorging, ontvangen vaker een zwaardere vorm van ambulante hulp dan gezinnen waarbij de conferentie wel heeft plaatsgevonden.
· Professionals leren dankzij de conferentie meer personen kennen uit familie en netwerk en hebben beter contact met de families.

· Eigen Kracht sluit aan bij moderne opvattingen over vraaggestuurde hulpverlening.

Het rapport `De familie aan zet' is te downloaden op: www.eigen-kracht.nl.

onderstaande informatie is niet bestemd voor publicatie

Embargo op dit bericht tot vrijdag 30 mei 2008 08:00 uur


· Informatie over het onderzoek: prof. dr. Wim Slot 06-51502057, dr. Bas Bijl 020-7745 680 of Fiet van Beek: 06-40585526

· Informatie over Eigen Kracht-conferenties: Rob van Pagée, bestuurder Eigen Kracht Centrale 06-22500788
· Informatie over de onderzoeksplaatsen: Bureau Jeugdzorg Amsterdam: Anita van Ewijk: 06-20131793, Bureau Jeugdzorg Overijssel: Jan Rolleman: 06-51175025


---- --