Gemeente Sittard-Geleen


059-2008

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Gemeente bepaalt beleid voor gemeenschapsaccommodaties

Sittard-Geleen, 29 mei 2008 -- Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op 27 mei ingestemd met de nota 'Accommodatievisie en --beleid en de harmonisatie van welzijnsaccommodaties'. In deze nota is het beleid vastgesteld voor de gemeenschapsaccommodaties, die primair een rol vervullen voor het verenigingsleven in de gemeente. Wethouder Berry van Rijswijk: 'Het belangrijkste argument voor dit beleid is dat we alle gemeenschapsaccommodaties in beginsel gelijk willen behandelen. Door historisch gegroeide situaties is deze gelijke behandeling niet vanzelfsprekend meer. Dat gaan we met dit beleidsplan rechtzetten. Daarnaast willen we garanderen dat in elk stadsdeel welzijnsaccommodaties overeind blijven, om daarmee de leefbaarheid in de stad te ondersteunen.' Tot 15 juli 2008 staat de nota open voor inspraak. De inspraakreacties worden, in een inspraaknotitie, gekoppeld aan het beleidsplan en voorgelegd aan de gemeenteraad. De gemeenteraad besluit in de raadsvergadering van september over het nieuwe accommodatiebeleid.

In de gemeente Sittard-Geleen zijn in totaal ruim 40 gemeenschapsaccommodaties, waar vele activiteiten plaatsvinden voor jongeren, ouderen, kinderen, verenigingen en buurten. Tot op heden is, door verschillende vaak historisch gegroeide oorzaken, het gemeentelijk beleid per accommodatie en per stadsdeel verschillend. Het gemeentebestuur heeft de wens om te komen tot meer gelijkheid tussen de verschillende accommodaties en tussen de drie voormalige gemeenten. In het beleid zijn de welzijnsaccommodaties opgedeeld in vier categorieën, namelijk de geprivatiseerde gemeenschapshuizen, de overige gemeenschapshuizen, accommodaties voor methodisch jeugd- en jongerenwerk en monofunctionele accommodaties . Voor elke categorie is beleid opgesteld. Hierbij streeft de gemeente naar duurzame oplossingen om onze verenigingen en vrijwilligersorganisaties langdurig een belangrijke plek te kunnen blijven aanbieden.

Bij de afwegingen om dit beleid te maken speelt ook de te verwachten demografische ontwikkeling (vergrijzing) een rol. Dit beleid loopt daarnaast gelijk op met vergelijkbare ontwikkelingen op het terrein van onderwijshuisvesting (integraal huisvestingsplan onderwijs) en sportaccommodaties.

Een vergelijking van het onderzoeksrapport bij dit beleidsplan, de visie en het nieuwe beleid met de huidige situatie, laat zien dat er een flink verschil zit tussen het wensbeeld van het college en de praktijk. Er zijn in Sittard-Geleen veel gemeenschapsaccommodaties met daarin veel activiteiten, maar de bezetting (feitelijk gebruik) van een aantal accommodaties is matig. Ook laat de mate van multifunctionaliteit te wensen over. Strikte toepassing van de geformuleerde criteria zou ertoe leiden dat het overgrote deel van de gemeenschapsaccommodaties buiten de werkingssfeer van het accommodatiebeleid zou komen te vallen, en dus niet kan rekenen op geld en ondersteuning van de gemeente. Dit is uitdrukkelijk niet de bedoeling van het college. De visie geeft het wensbeeld aan, dat wordt toegepast op nieuwe situaties en daarnaast wordt gebruikt als referentiekader bij de beoordeling van bestaande situaties. Ook als accommodaties op dit moment niet voldoen aan de gestelde criteria kunnen deze onder de werkingssfeer van het accommodatiebeleid gebracht worden. Hierbij kiest het gemeentebestuur voor de variant met de minste financiële consequenties voor de gemeenschapsaccommodaties.

Informatie en inspraak

De besturen van de verschillende gemeenschapsaccommodaties zijn per brief uitgenodigd voor één van de vier informatiebijeenkomsten over de accommodatievisie, het accommodatiebeleid en de harmonisatie van welzijnsaccommodaties. Ook de Wmo-raad en het vrijwilligersplatform worden om advies gevraagd. Daarnaast staat het direct belanghebbenden vrij om tot 15 juli 2008 hun zienswijzen op dit beleidsplan in te dienen bij de gemeente (gericht aan Burgemeester en Wethouders van de gemeente Sittard-Geleen, Postbus 18, 6600 AA Sittard). Het complete rapport en een samenvatting van de consequenties zijn te downloaden van de internetsite van de gemeente (www.sittard-geleen.nl).


---