Provincie Friesland



PERSBERICHT

Nummer: 172 SJT
Datum: 30 mei 2008

ROF bezorgd: letselslachtoffers mogelijk dupe
van nieuwe wijze van ongevallenregistratie politie

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid FrysIân (ROF) is bezorgd over de wijze waarop de verkeersongevallen landelijk geregistreerd wordt. Dat hebben de leden van het ROF donderdag in haar vergadering unaniem uitgesproken. Belangrijkste reden om de bezorgdheid uit te spreken is de nieuwe werkwijze bij de politie voor de registratie van verkeersongevallen: bij minder ernstige ongevallen wordt alleen dag, datum, tijdstip, straat, plaats en gemeente vastgelegd. Er wordt niet langer letsel-gerelateerde informatie vastgelegd.

Voorzitter Piet Adema, gedeputeerde verkeer en vervoer, vreest dat letselslachtoffers dubbel gedupeerd gaan worden. "Heb je de pech dat je bij een ongeval betrokken bent waar de politie wel voor komt opdagen, maar niet een registratie van het ongeval vastlegd, dan heb je dubbelpech. Vooral als je later toch letsel bijkt te hebben, bijvoorbeeld een whiplash. In de procedures die dan op je afkomen ben je nu namelijk zelf verantwoordelijk voor het aantonen van het causale verband tussen ongeval en letsel. Je stort mensen daarmee in een juridisch traject zonder dat zij een beroep kunnen doen op een degelijke registratie van dat ongeval. Het ROF vindt dat een grote tekortkoming."

Aanleiding voor het ROF om dit onderwerp te bespreken is het nieuwe landelijk in te voeren systeem voor ongevallenregsitratie. Het ROF is weliswaar tevreden over de aanstaande kwaliteitsslag, maar dit betreft vooral de inwinning en verwerking van verkeersongevallen met dodelijk letsel en/of ziekenhuisopname. Dit levert kwantitatief en kwalitatief betere informatie op, maar daar staat tegenover dat veel ongevallen niet volledig worden vastgelegd en daarmee veel ongevaldata verloren gaat. Dat beperkt niet alleen de mogelijkheden voor een goede analyse en beleidsaanpassingen, maar vergroot vooral het risico dat verkeersslachtoffers opnieuw slachtoffer worden in de juridische afhandeling van de gevolgen van het ongeval. Het ROF hoopt dat de nieuwe werkwijze (die al ingevoerd is per 1 april) aangepast gaat worden.

De zorg van het ROF wordt gedeeld door de overige regionale verkeersveiligheidsorganen in Nederland. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid in FrysIân is het enige orgaan waar ook letselslachtoffers in vertegenwoordigd zijn.


---- --