Openbaar Ministerie

Openbaar Ministerie vordert ontneming van 42 miljoen illegaal verkregen voordeel

Leeuwarden, 29 mei 2008

Op vrijdag 30 mei vordert het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie tijdens een rechtszitting te Haarlem een ontneming van 42 miljoen euro van acht verdachten. De acht mannen variëren in de leeftijd van 36 tot 60 jaar en zijn inwoners van Volendam, Den Oever, Hoorn, Amsterdam, twee uit Bolsward en twee in het buitenland woonachtige verdachten.

De acht verdachten maken deel uit van een totale groep van 16 personen. Een aantal van deze personen worden ervan verdacht dat zij zich als georganiseerde criminele organisatie hebben beziggehouden met zeiljachttransporten van aanzienlijke partijen drugs van onder andere Marokko naar Nederland. Grote en kleinere hoeveelheden drugs zijn via een verkooppunt in Amsterdam verkocht. Daarnaast was binnen deze criminele organisatie sprake van witwaspraktijken van grote geldbedragen.

Alle 16 mannen zijn inmiddels via een strafzaak veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie en/of voor betrokkenheid bij de transporten en/of het verkooppunt in Amsterdam en/of het witwassen van gelden. Het totale bedrag aan wederrechtelijk verkregen voordeel bij deze organisatie, zoals gevorderd door de officier van justitie, bedraagt ruim 42 miljoen euro.

Inmiddels is tegen acht van de betrokkenen een ontnemingsmaatregel opgelegd voor een bedrag van totaal ⬠51.271,-. Voor de overige ontnemingszaken is een schriftelijke procedure door de rechtbank bepaald. De inhoudelijke behandeling van deze ontnemingszaken vindt op vrijdag 30 mei plaats. In de zaken die dan worden behandeld heeft het Openbaar Ministerie ontnemingsvorderingen uitgebracht die voor deze acht verdachten variëren tussen de ⬠240.211,- en ⬠26.230.588,-.

Tijdens het financiële onderzoek is nauw samengewerkt met de regiopolitie Zaanstreek-Waterland.