Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 30 mei

Fryslân, 30-05-2008 o Politieberichten van donderdag 29 mei 07.00 uur t/m vrijdag 30 mei 07.00 uur.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
De politie heeft donderdagochtend een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de Julianalaan tussen twee personenautos. Een 27-jarige man uit Leeuwarden reed op de linkerrijstrook in oostelijke richting. Op het moment dat hij naar de rechterrijstrook stuurde, zat daar juist een auto bestuurd door een 34-jarige man uit Drachten. Een aanrijding volgde en de Drachtenaar raakte van de weg. Hij kwam tot stilstand tegen een lantaarnpaal en raakte bekneld. Hij is door de brandweer uit de auto geknipt. De man is met pijnklachten aan nek en buik overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: tien verdachten in onderzoek fietsdiefstal met lopers De politie heeft de afgelopen twee weken een onderzoek ingesteld naar een reeks fietsendiefstallen met behulp van lopers. Daarin zijn tien verdachten verhoord over hun rol. Zeven van hen werden aangehouden en ingesloten. Alle verdachten komen uit Leeuwarden en zijn tussen de 13 en 17 jaar.
Aanleiding voor het onderzoek was een opvallende stijging, een verdubbeling, van de fietsdiefstallen. De laatste vier maanden werd ruim 400 keer aangifte gedaan. In veel gevallen ging het om vrij nieuwe fietsen, die vrijwel zeker met behulp van een valse sleutel, een zogenaamde loper, waren gestolen.
Het onderzoek kreeg een extra impuls toen op dinsdag 20 mei een van de verdachten op heterdaad werd aangehouden met een gestolen fiets, die met een lopen gestolen bleek te zijn. Een dag later werden twee knapen aangehouden, de leverancier van de fiets en de leverancier van de lopers. De laatste bleek de lopers te hebben gestolen bij een fietsenwinkel in Leeuwarden. Hij verkocht de lopers voor 5,- tot 20,- per stuk. In de daarop volgende dagen werden zeven minderjarigen, die lopers hadden gekocht, gehoord. Alle verdachten zijn na verhoor overgedragen aan de ouders.
Hoeveel fietsen door deze verdachten zijn gestolen is niet bekend. Volgens de politie gaat het om tientallen. Hoeveel er in totaal zijn gestolen met behulp van lopers is evenmin duidelijk.

Leeuwarden: overleden man gevonden
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de dood van een 65-jarige man uit Leeuwarden. Het stoffelijk overschot werd woensdag in zijn woning in de wijk Bilgaard aangetroffen. Aanvankelijk was de doodsoorzaak niet bekend. Dat was reden om een rechercheteam te formeren en onderzoek te doen, waaronder een buurtonderzoek. Donderdagmiddag is sectie op het lichaam verricht. Daaruit bleek dat de man een natuurlijke dood is gestorven. Het rechercheteam is inmiddels weer ontbonden.

Stiens: aanrijding met letsel
De politie heeft donderdagochtend een onderzoek ingesteld naar een eenzijdig ongeval met een bestelauto op de Juckemaleane. De 21-jarige bestuurder uit Minnertsga raakte ter hoogte van de Hege Hearewei de stoeprand, verloor de macht over het stuur, raakte twee bomen, een waterput en een verkeerspaal en kwam in de berm tot stilstand. De bestuurder is met pijnklachten aan zijn nek overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Dokkum: brand in AZC
De politie heeft donderdagochtend geassisteerd bij een uitslaande brand in een woonunit op het AZC aan de Parklaan. De brand was vermoedelijk ontstaan door een oververhitte frituurpan. Door medewerkers van het AZC werd direct het gebouw ontruimd. In verband met rookontwikkeling werd korte tijd later ook een tweede woonunit ontruimd. De bewoners konden op het eigen terrein opgevangen worden. Na het blussen van de brand bleken vier woningen onbewoonbaar. Binnen het AZC werd nieuwe woonruimte gevonden.

Tzummarum/Sexbierum/Kollumerzwaag/Damwoude/Zwaagwesteinde/Heerenveen: snelheidscontrole op klachtlocaties
De politie heeft donderdag snelheidscontroles gehouden op locaties waar bewoners hadden geklaagd dat er te hard werd gereden. s Ochtends werd gecontroleerd op de Hegesylsterweg in Tzummarum, een 80 km weg. Van de 639 passanten reden er 128 te hard. De snelste ging 121 km/u. Bij een controle binnen de bebouwde kom op de Voorstraat in Kollumerzwaag reden slechts tien van de 688 bestuurders te hard. De snelste reed 65 km/u. Binnen de bebouwde kom van Damwoude op de Doniaweg werden 376 bestuurders gecontroleerd en 38 van hen bekeurd. De snelste klokte 73 km/u.
s Middags werd gecontroleerd binnen de bebouwde kom van Sexbierum, op de Frjentsjerterdyk. Ruim 50 van de 225 gecontroleerde bestuurders reed te hard. De snelste reed hier 81 km/u. Ook werd binnen de bebouwde kom van Zwaagwesteinde op de Voorstraat gecontroleerd. Hier passeerden 1247 voertuigen de controle. Daarvan reden er 92 te hard. De snelste ging 80 km/u. Bij een controle op de Mauritslaan in Heerenveen werden twee bestuurders bekeurd. Tijdens de controle passeerden 19 voertuigen de lasergun.

Dronrijp: rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
De politie heeft donderdagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 34-jarige man uit Norg. Hij reed op de Rijksweg A31 met zijn personenauto 180 km/u. Naast de invordering wordt proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een horecagelegenheid donderdagmiddag aan de Kleine Kerkstraat. Men kwam binnen door de openslaande ramen. De gokkasten werden opengebroken en het muntgeld werd meegenomen. Ook werden vier flessen sterke drank gestolen. Een 47-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: man bedreigt horecamedewerker
De politie heeft donderdagmiddag een 34-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De man liep op het einde van de middag een eetgelegenheid aan de Wirdumerdijk binnen. Nadat hij zijn bestelling had gedaan hing hij een vreemd verhaal op, maakte met zijn hand het gebaar van een pistool en zetten zijn vingers tegen het voorhoofd van de medewerker. Daarna ging hij er vandoor. Op aanwijzing van een getuige werd de verdachte aangetroffen in de Aytasteeg. Hij is aangehouden en ingesloten in het bureau. Wat de aanleiding voor zijn gedrag was, is niet bekend.

Leeuwarden: aanhouding na agressief gedrag
De politie heeft donderdagavond een 26-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van het verstoren van de openbare orde. Surveillerende politiemensen zagen op de Nieuwestad dat de man een sleutelbos aan een aantal schoenveters had. Daarmee zwaaide hij in het rond. Sommige wandelaars moesten aan de kant springen om te voorkomen dat ze geraakt werden. Ook liep de man hinderlijk tegen winkelend publiek aan. De verdachte werd door de politiemensen aangesproken en gevraagd om een identiteitsbewijs. De verdachte deed dat niet en bleef zich vervelend gedragen. Daarop is hij aan gehouden. Wat de oorzaak van zijn vreemd gedrag was, is niet bekend. Mogelijk speelde het gebruik van drugs daar een rol in.

Leeuwarden/Kootstertille: rijbewijs kwijt na rijden tijdens rijverbod De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 52-jarige automobilist uit Kootstertille wegen drankgebruik. Kort na middernacht zagen politiemensen hem bij zijn auto op het
Zwitserswaltje in Leeuwarden. De man maakte aanstalten om te gaan rijden. Gezien het feit dat de man behoorlijk onder invloed was, werd hem een rijverbod gegeven. Hij zou daarop met de taxi naar huis. Even later bleek bij controle dat de auto toch weg was. Na een zoekactie werd die aangetroffen voor de woning van de verdachte. Hij werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Daar blies hij 605 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en er wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het rijden tijdens een rijontzegging.

Drachten: dief potgrond op heterdaad betrapt
De politie heeft vrijdagochtend een 17-jarige knaap uit Drachten betrapt op de diefstal van enkele zakken potgrond. Surveillerende politiemensen zagen de verdachte rond 05.00 uur op de Dr. M. L Kingsingel lopen met twee zakken potgrond. Gezien het tijdstip was het niet aannemelijk dat hij die zojuist gekocht had. Bij onderzoek bleek dat bij een bouwmarkt achter de winkelpromenade uit een pallet zes zakken potgrond misten. De verdachte werd aangehouden en ingesloten in het bureau. Vandaag onderzoekt de politie waar de andere vier zakken zijn gebleven.