Gemeente Oldenzaal


7.400 laaggeletterden

gepubliceerd op : 30-5-2008

Niet alle inwoners binnen de gemeenten Dinkelland, Losser en Oldenzaal kunnen lezen en schrijven. Uit onderzoek van Stichting Lezen en Schrijven en CINOP blijkt dat circa 7.400 inwoners van de gemeenten Dinkelland, Losser en Oldenzaal laaggeletterd zijn. Dit betreft 13% van de totale populatie. Tot deze groep behoort 7% van de jongeren (15-24 jaar) en één op de vijf brugklasleerlingen. Ook de veronderstelling dat er percentueel meer allochtonen dan autochtonen laaggeletterd zijn, is onterecht. Ongeveer 67% van de laaggeletterden is autochtoon.

Op 28 mei 2008 heeft de bijeenkomst `Laaggeletterdheid: van A tot Z betrokken' plaatsgevonden. Tijdens twee workshops hebben de deelnemers kennis gemaakt met aspecten van laaggeletterdheid.

Voordat de workshops van start gingen, kregen de deelnemers het verhaal van Veronica Diepenveen, ambassadeur en ex-laaggeletterde, te horen. Dit riep onthutsende reacties op. Veronica heeft op school nooit leren lezen en schrijven en moest in de tijd dat ze laaggeletterd was veel excuses verzinnen om onder het lezen en schrijven uit te komen.

Voor alle laaggeletterden onder ons, maar ook voor onze samenleving is het van belang iets aan deze beperking te doen. De bijeenkomst was een eerste aanzet daartoe. Daarnaast hebben de NOT-gemeenten besloten om via volwasseneducatie budget vrij te maken om cursussen `lezen en schrijven' aan te bieden.