Ingezonden persbericht


*** Persbericht ***

Maatschappelijk verantwoorde studenten hebben de toekomst!

Spaarlampen en eco-shirts meest verantwoord

Fontys Hogeschool en Koning Willem 1 College winnen Duurzaam Ondernemen prijs.

Ondernemer van het jaar, Anne-Marie Rakhorst, reikt prijzen uit.

Jong Ondernemen heeft op 28 mei de prijs Duurzaamste Studentenbedrijf uitgereikt aan de bedrijven Efrico (Fontys Hogescholen) en D.D.M.T. (Koning Willem 1 College). Ondernemingen die winst maken én een bijdrage leveren aan de samenleving. Daar waar enkele grote bedrijven nog aangeven dat duurzaam ook duur is, tonen deze jonge ondernemers aan dat het commercieel interessant is om het milieu en sociale ongelijkheid serieus aan te pakken.

8f0d27.jpg

Efrica, het studentenbedrijf van de Fontys Hogescholen, verkoopt T-Shirts. Niet zomaar t-shirts; Hippe, mooi ontworpen Eco-shirts die zijn gemaakt in samenwerking met Kaduna, een stichting in Nigeria waar mensen die lepra hebben gehad weer werken aan een perspectiefrijke toekomst. Kaduna verwerkt katoen tot lakens, t-shirts e.d. Oorspronkelijk was het doel om de T-shirts gemaakt door Kaduna te voorzien van hippe prints en te verkopen in Nederland. De kwaliteit van de shirts uit Nigeria liet echter wat te wensen over. De mooie prints worden nu gedrukt op eco-shirts die gemaakt zijn in Duitsland. Een deel van de winst besteed Efrico aan de verbetering van het productieproces in Nigeria. Hierdoor kan Kaduna kwalitatief hoogwaardige producten leveren die mensen met lepra weer een bestaan kan geven.

DDMT, Energy Busters, pakte het heel anders aan. Deze MBO techneuten kwamen achter twee zaken. 1. De Gemeente 's-Hertogenbosch wil samen met Essent energiepakketten leveren aan minder bedeelde huishoudens in 's-Hertogenbosch en hebben daar geld voor over. 2. Veel van die pakketten blijven ongebruikt liggen omdat niemand ze installeert. De oplossing was snel gevonden: De studenten gaan langs de huizen en installeren de pakketten. Niet overal, maar juist in een wijk waar de gemeente niet binnenkomt. De Graafsepoort: een probleemwijk met veel armoede in 's-Hertogenbosch. In 250 huishoudens installeerden de Energy Busters de pakketten tot grote tevredenheid van de bewoners. De gemeente gaf ¤10 per geïnstalleerd pakket. Dus ook nog goed verdient.

De prijzen werden uitgereikt door Anne-Marie Rakhorst, ondernemer van het jaar 2007. De jury bestond uit:

Hans van Weenen, lector duurzaam ondernemen, Hogeschool Windesheim. Job van Harmelen, senior communcatiemanager, TNT en Kitty Oirbons, lid CvB Wellant college.

De jury vond Efrica aansprekend omdat het en een goed en hip product op de markt brengt en direct mensen in moeilijk omstandigheden een toekomstperspectief biedt. Juist door ze een kans te geven te opereren op de markt. De Energy Busters spraken aan doordat ze een eenvoudige oplossing geven voor een probleem: er zijn wel energie maatregelen mogelijk maar vaak bereiken die de mensen die ze nodig hebben niet.

De prijs is uitgeschreven door Jong Ondernemen, in samenwerking met het netwerk Duurzaam MBO en Duurzaam Hoger Onderwijs. Netwerken die proberen duurzame ontwikkeling in het onderwijs van respectievelijk MBO-instellingen en Hogescholen en Universiteiten te integreren. Niet als apart vak maar als integraal onderdeel. Als je een bedrijf gaat opzetten als student, zorg dan dat je niet alleen een winstgevend bedrijf opzet, maar biedt ook een product of dienst dat een maatschappelijk duurzaamheidvraagstuk oplost. Flitsend en aansprekend. Geld verdienen door de wereld vooruit te helpen. Daar kun je mee aankomen.

Jong Ondernemen, die de ondernemers van de toekomst ondersteunt, ziet Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ook als de toekomst. Winst maken, ten kosten van de aarde of andere mensen is op den duur niet winstgevend. Dat MVO kan en ook aanspreekt en studenten enthousiast maakt toont de prijs aan. Er waren 23 goede inzendingen. Helaas (?) kan er maar ene de beste zijn, en dat zijn Efrica (HBO) en DDMT (MBO).

Noot voor redacties,

Ingezonden persbericht