Gemeente Amsterdam


ONDER
EMBARGO TOT 12.00 uur!

Persbericht

Datum 30 mei 2008

Kenmerk 083

Voorjaarsnota 2008: Ondanks financiële tegenvallers toch geld voor ambities programakkoord

Het college van B&W wil ondanks financiële tegenvallers ook het komende jaar blijven investeren in de aanpak van problemen in de stad. De ambities uit het programakkoord zijn daarbij leidend. Hoewel er aanzienlijk minder te besteden is dan verwacht, ziet het college kans om voor urgente zaken in 2009 extra middelen uit te trekken. Zo is er extra geld beschikbaar voor de aanpak van geweld achter de voordeur en voor investeringen in de jeugd. Een bedrag van 3 miljoen is beschikbaar voor investeringen in een duurzaam Amsterdam. Ook blijft Amsterdam de rijksbezuinigingen op het armoedebeleid compenseren; hiervoor is voor het komende jaar 11 miljoen beschikbaar. Dit blijkt uit de Voorjaarsnota 2008 die het college aan de gemeenteraad heeft gestuurd. De financiële ruimte in de voorjaarsnota is beperkt door enkele tegenvallers zoals bij de Noord/Zuidlijn.

De voorjaarsnota is richtinggevend voor de besprekingen van de Begroting 2009 die in het najaar zijn. In de voorjaarsnota doet het college een voorstel aan de gemeenteraad over de hoofdlijnen van de begroting. De uiteindelijke beslissing van de gemeenteraad over de voorjaarsnota zal als richtlijn dienen voor het college bij de voorbereiding van de Begroting 2009. Op dit moment is er 19,9 miljoen structureel en 100,2 miljoen incidenteel extra beschikbaar voor 2009. Door grote tegenvallers zoals bij de Noord/Zuidlijn is de financiële ruimte aanzienlijk kleiner geworden dan vooraf werd verwacht. Daarnaast zijn er nog enkele onzekerheden die van invloed kunnen zijn op de begroting van 2009 zoals de problemen bij de ingebruikneming van de HR-Centrale, de ontwikkelingen rond de wijkaanpak en de consequenties van de besluitvorming rond Stadstoezicht. Het college heeft zich in het verdelingsvoorstel laten leiden door de afspraken in het programakkoord en zaken die onvermijdelijk zijn.

Enkele voorstellen uit de voorjaarsnota zijn onder meer:

Kinderen Eerst: Jeugd en onderwijs Voor de uitvoering van de plannen om achterstanden bij kinderen vroegtijdig te voorkomen is structureel 3 miljoen en incidenteel 5,5 miljoen beschikbaar. Deze bedragen zullen onder meer worden besteed aan opvoedingsondersteuning, het onderwijshuisvestingsprogramma, brede talentontwikkeling, vrije tijd van kinderen en de brede school. Hoe de gelden precies worden ingezet komt aan de orde in een verdelingsvoorstel bij de begrotingbehandeling later dit jaar. Het college besteedt veel aandacht aan educatie en leerplichthandhaving. Naast de ongeveer 25 miljoen die de afgelopen twee jaar zijn geïnvesteerd in het programma Kinderen Eerst, wordt er voor het voortzetten van huisbezoeken door leraren 1 miljoen toegekend.

Veiligheid
Voor de bestrijding van criminaliteit en overlast en de aanpak van de harde kern jeugd is 1,5 miljoen vrijgemaakt in de voorjaarsnota. Voor de bestrijding van geweld achter de voordeur wil het college 1 miljoen uittrekken. Dit geld wordt ingezet voor de .

30 mei 2008 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 083 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

implementatie van de Wet Tijdelijk Huisverbod. Deze wet moet leiden tot een substantiële toename van meldingen van huiselijk geweld, waardoor de overheid kan optreden. Daarnaast wordt het bedrag ingezet om de crisisinterventie die zich bezighoudt met geweld achter de voordeur, ouderenmishandeling en eerwraak uit te breiden naar een beschikbaarheid van 24 uur per dag.

Duurzame stad
Het Actieplan luchtkwaliteit, om de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide terug te dringen, zal in 2009 worden voortgezet. Het ministerie van Vrom stelt hiervoor extra geld beschikbaar. Het college wil daarnaast een extra impuls geven aan klimaat/duurzaamheid en stelt de gemeenteraad voor hiervoor 3 miljoen in de Begroting 2009 op te nemen.

Armoedebeleid
Amsterdam repareert al enkele jaren de bezuinigingen van het Rijk op het armoedebeleid. Er blijkt grote behoefte te bestaan onder inwoners van Amsterdam aan deze financiële steun. Om het huidige voorzieningenniveau te kunnen handhaven stelt Amsterdam voor 2009 11 miljoen beschikbaar.

Waterschapslasten Noord
Voor de uitvoering van een motie van de gemeenteraad over waterschapslasten in Amsterdam-Noord is 0,5 miljoen structureel en 14,7 miljoen incidenteel nodig. Hiermee kunnen de waterschapslasten in het stadsdeel worden teruggebracht en kan een fikse ongelijkheid met de rest van de stad worden opgeheven.

Wij Amsterdammers
Voor Wij Amsterdammers, het programma met als doel om sociale cohesie in de stad te bevorderen en radicalisering tegen te gaan, is 1 miljoen uitgetrokken.

Topstad
In het programakkoord is de ambitie geformuleerd dat Amsterdam als vestigingslocatie thuishoort in de top-5 van Europese steden. Deze ambitie is vertaald naar een economische agenda voor deze bestuursperiode: Amsterdam Topstad. Voor 2009 is 5 miljoen opgenomen.

Sport en gezondheid
Voor de uitvoering van het sportplan en voor verdere investeringen ter verbetering van de gezondheid van Amsterdammers wordt 2,6 miljoen uitgetrokken. Naast de centrale stad zullen ook stadsdelen en andere partijen een bijdrage leveren.

Cultuur
Het college stelt 2,1 miljoen beschikbaar voor Carré. Na deze gemeentelijke bijdrage zal Carré geen aanvragen meer doen voor reguliere (kunstenplan)subsidies en de lopende beroepzaak intrekken. Voor de aanpak van cultureel vastgoed in Amsterdam is 2,5 miljoen beschikbaar.

Artis
Voor de uitbreiding van Artis is, zoals eerder afgesproken, 5 miljoen beschikbaar.

Bespreking in de gemeenteraad
De gemeenteraad bespreekt de Voorjaarsnota 2008 op 25 juni. De vergadering is via internet te volgen op www.amsterdam.nl/gemeenteraad.

Pb-083

Noot voor de pers:
Wethouder Asscher is vandaag (vrijdag 30 mei) van 11.00 tot 11.30 uur aanwezig voor het beantwoorden van vragen. Als u hierbij aanwezig wilt zijn, dan moet u zich voor 10.30 uur aanmelden bij Pauline Koerselman, Bestuursvoorlichting, telefoon 020 552 2208.

Bezoekadres Stadhuis, Amstel 1 210
1011 PN Amsterdam
Directie Communicatie Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl


---- --