Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Voor inzet rookvrije schoolpleinen
Niet roken-prijs voor Besturenraad Christelijk onderwijs

Voorburg, 30 mei 2008 - Met een publiekelijk pleidooi voor rookvrije schoolpleinen heeft de Besturenraad Christelijk onderwijs de Gerbera Award 2008 in de wacht gesleept. Deze niet-roken-prijs werd vandaag uitgereikt door Lies van Gennip, directeur STIVORO, aan Wim Kuiper, directeur van de Besturenraad in Voorburg. De Award is een initiatief van het Astma Fonds, de Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, STIVORO en het Partnership Stop met Roken. Sinds zeven jaar wordt de prijs jaarlijks uitgereikt in het kader van Wereld Niet Roken Dag aan een organisatie of persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het bevorderen van het niet-roken. De oranje gerbera is het internationale symbool voor niet-roken.

Jeugd en Roken is het thema van Wereld Niet Roken Dag 2008. In Nederland is ervoor gekozen om dit thema te verbinden met de Rookvrije School. In schoolgebouwen mag al sinds 1990 niet gerookt worden, maar op schoolpleinen is het niet wettelijk verboden om te roken. "Vandaar dat het pleidooi voor rookvrije schoolpleinen de jury van de Gerbera Award zo aansprak", zegt Van Gennip. "De meeste volwassen rokers zijn begonnen met roken toen ze nog een tiener waren. Uitstellen van het opsteken van de eerste sigaret is dan ook effectief in het voorkomen dat iemand überhaupt gaat roken." Kuiper is zeer verheugd over het winnen van de Award. "Scholen hebben een opvoedkundige taak. Het is niet meer van deze tijd dat leerlingen een sigaret kunnen opsteken op het schoolplein. Scholen willen een bijdrage leveren aan het welzijn van jongeren. Rookvrije schoolpleinen is hiertoe een van de middelen. Wij zijn dan ook graag ambassadeur van de Rookvrije School en rookvrije schoolpleinen."

Rookgedrag onder jongeren
Het pleidooi voor rookvrije schoolpleinen is deels gebaseerd op een onderzoek naar rookgedrag onder jongeren. Daaruit bleek dat ruim veertig procent van kinderen tussen de 11 en 18 jaar oud wel eens rookt, aldus het AD in 2007. De meeste ondervraagden hebben aangegeven op het schoolplein een sigaret op te mogen steken. "En dat kunnen en mogen we dus niet toestaan", aldus Kuiper. Hij hoopt dat het winnen van de Gerbera Award ertoe bijdraagt dat het onderwerp op de agenda blijft staan. Uit onderzoek van STIVORO blijkt dat in 2007 22% van de jongeren tussen 10 en 19 jaar de afgelopen vier weken heeft gerookt. Zo'n 10% van alle scholen staat bij STIVORO geregistreerd als Rookvrije School.

Over de Besturenraad
De Besturenraad werkt voor managers, bestuurders en toezichthouders in het christelijk onderwijs, in alle sectoren: primair en voorgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie, hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs. De organisatie vertegenwoordigt 2.250 onderwijsinstellingen en achthonderdduizend leerlingen in het christelijk onderwijs.

///

Noot voor de redactie,