Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 123

datum: 30 mei 2008

Buurtmentoren van start in Amersfoortse wijken

De buurtmentoren in de wijken Vermeerkwartier/Ganskuijl en Randenbroek/Schuilenburg zijn donderdag 29 mei geïnstalleerd door burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper. Ze gaf in wijkcentrum Het Klokhuis het startsein voor het project. Buurtmentoren zijn wijkbewoners die hun buurt leefbaarder, veiliger en socialer willen maken.

"De buurtmentoren nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen woonomgeving. Met hun inzet kunnen ze zorgen voor buurten waarin mensen elkaar op straat beter leren kennen en aanspreken. Daarmee vervullen ze een waardevolle rol, en een uitstekende aanvulling op de inzet van agenten en toezichthouders", zegt burgemeester Van Vliet.

Tussen 19.00 en 20.00 uur werd donderdag in het wijkcentrum in Randenbroek een korte presentatie van het project gegeven, waarna de eerste buurtmentoren door de burgemeester in het zonnetje werden gezet. Daarna is er onder het genot van een kopje koffie of thee gelegenheid nader met de buurtmentoren en het project kennis te maken.

Buurtvaders

In Liendert en Rustenburg zijn sinds 2005 buurtvaders actief. Dit zijn Marokkaanse vaders die als doel hebben het imago van de jongeren van Marokkaanse afkomst te verbeteren en de betrokkenheid van deze jongeren en hun ouders bij het project te vergroten. In tegenstelling tot deze buurtvaders zijn de buurtmentoren voor de wijken Vermeerkwartier/Ganskuijl en Randenbroek/Schuilenburg wijkbewoners van verschillende nationaliteiten en culturele achtergronden.

Toezicht in de wijk

De buurtmentoren gaan in kleine groepjes 's avonds de wijk in om toezicht te houden. Ze kunnen overlastgevende jongeren aanspreken op hun gedrag en hen doorverwijzen naar de verschillende organisaties die actief zijn in de wijk. Ze vormen bovendien extra oren en ogen om de wijken schoon en heel te houden. Ook kunnen ze een bijeenkomst organiseren waarop buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Op dit moment zijn er zes buurtmentoren actief in Randenbroek/Schuilenburg en acht in Ganskuijl/Vermeerkwartier. Het project Buurtmentoren is een initiatief van de gemeente Amersfoort. Voor de uitvoering van het project heeft Stichting Welzijn Amersfoort (SWA) het bureau Multi-2000 in de arm genomen.

Informatie: Herman Wiersema, woordvoerder burgemeester, telefoon 033 469 43 63, e-mail h.wiersema@amersfoort.nl.

Op www.amersfoort.nl/pers (kopje: downloads) staat een foto die u rechtenvrij kunt gebruiken.


---- --