Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

30 mei 2008

Snurkconcert in Nederlandse slaapkamers

3,5 miljoen Nederlanders snurken luider dan volgens WGO gezond is

Ongeveer 6,2 miljoen Nederlanders snurken. Meer dan de helft (56%) van hen, dat wil zeggen 3,5 miljoen mensen, produceert volgens de partners tijdens het snurken meer geluid dan volgens aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) gezond is. Te veel lawaai tijdens het slapen kan leiden tot stress, hoge bloeddruk en concentratieproblemen. Naast het veroorzaken van gezondheidsproblemen heeft snurken ook invloed op het functioneren overdag en op de relatie. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek onder 10.024 mensen in Nederland, Zweden, Noorwegen, België, Finland en Denemarken. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Breathe Right.

Geluidsoverlast door snurken vermindert slaapkwaliteit Stel u eens voor dat u naar een concert gaat dat acht uur duurt, of acht uur lang een gesprek voert, of acht uur lang in een straat met druk verkeer loopt. Uw hersenen kunnen daarna wel wat rust gebruiken. Maar de partners van de 3,5 miljoen snurkende Nederlanders, die iedere avond gaan slapen om de batterij weer op te laden, moeten regelmatig dergelijke geluidsvolumes doorstaan door het snurken.

De aanbeveling van de WGO voor geluidsvolume tijdens de slaap is minder dan 45 dB. Dit komt overeen met het geluid van een zware regenbui. Maar meer dan de helft (56%) van de Nederlandse deelnemers geeft te kennen dat de partners met hun gesnurk evenveel geluid produceren als het geluid tijdens een gesprek (60 dB), dat van stadsverkeer (85 dB) of zelfs dat van een concert (120 dB). 14a17a9.jpg
Ernstige gevolgen voor uw gezondheid
Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlanders (51%) overdag slechter functioneert wanneer zij zelf of hun partner s nachts snurken. Van deze groep lijden 7 van de 10 mensen (71%) aan verstoorde nachtrust als gevolg van het gesnurk. Door het slaapgebrek wordt 17% soms wakker met hoofdpijn en ondervindt ongeveer een tiende van de deelnemers (9%) concentratieproblemen op het werk.

14a17b9.jpg

KNO-arts dr. Croll maakt zich zorgen over de gevolgen van het lawaai dat de partners van Nederlandse snurkers moeten doorstaan:

Wanneer snurken gepaard gaat met ademhalingsproblemen, is dat ongezond voor je hart, hersenen en bloedvaten. Snurkers hebben zelf over het algemeen een prima nachtrust, maar partners die niet kunnen wennen aan het gesnurk, krijgen er stress en andere gezondheidsklachten van. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Niet alleen problemen op het werk, maar ook het huwelijk kan eronder gaan lijden. Sommige stellen zijn ten einde raad, tot echtscheidingen aan toe. Snurken is dus echt een sociaal probleem , aldus dr. Croll, KNO-arts Medisch Centrum Haaglanden.

Dan maar alleen op de bank
Twee van de vijf Nederlandse respondenten (44%) zijn van mening dat snurken een negatieve invloed heeft op de relatie met hun partner. De helft van hen (48%) slaapt soms in de woon- of logeerkamer en 52% vindt dat snurken leidt tot onderlinge irritaties. Volgens 10% heeft het snurken daardoor een negatief effect op de intieme band met hun partner en hun seksleven.

Nederlanders minst luidruchtig
In vergelijking met de andere landen in het onderzoek zijn Nederlanders volgens hun partner de minst luidruchtige snurkers. Bovendien heeft in Nederland het laagste aantal mensen in hun dagelijks functioneren last van de gevolgen van snurken (51%). Niettemin verstoort snurken de nachtrust van 71% van de Nederlandse deelnemers aan het onderzoek. Nederlanders vinden het het meest gênant om te snurken wanneer zij een kamer met een ander delen (31%), gevolgd door de camping (13%).

Snurkoverlast in procenten Nederland Zweden Denemarken Noorwegen Finland België Snurken doet zich iedere nacht voor 24% 46% 47% 35% 21% 26% Snurken wekt ergernis 52% 60% 59% 50% 45% 50% Snurken heeft negatieve
invloed op relatie 34% 60% 53% 50% 45% 46% Snurken heeft negatieve invloed
op functioneren overdag 51% 78% 73% 69% 60% 75% Partners slapen soms in
verschillende kamers 48% 57% 56% 52% 45% 41%

Over Breathe Right
GlaxoSmithKline Consumer Healthcare is de producent van Breathe Right-neusstrips. De strips helpen snurkers tijdens het slapen door de neus te ademen. Het snurken kan daardoor verminderen of zelfs helemaal stoppen. Een belangrijke oorzaak van snurken is namelijk neusverstopping. De neusholte is het smalste stuk waar de lucht doorheen gaat. Wanneer de neusholte vernauwt, wordt de luchttoevoer verminderd, waardoor ademen door de neus wordt bemoeilijkt. Mede daardoor ga je door je mond ademen en snurk je. Een Breathe Right-neusstrip trekt zachtjes aan de buitenkant van de neus om de neusvleugels te openen, waardoor inademen door de neus makkelijker gaat. De luchttoevoer neemt hierdoor met maximaal 31% toe.

Voor meer informatie over het onderzoek en het Rapport over Snurken 2008 van Breathe Right kunt u contact opnemen met:

Tom Lebrechthausen
Van Hulzen Public Relations
071-560 20 60

Dr. Croll, KNO-arts Medisch Centrum Haaglanden:
CroGer@mchaaglanden.nl

U kunt ook een bezoek brengen aan www.breatheright.nl

Extra tips om snurken te voorkomen:

1) Drink vanaf twee uur voor het slapengaan geen alcohol
2) Stop met roken

3) Eet geen zware maaltijden voor het slapengaan
4) Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Het onderzoek is in februari 2008 uitgevoerd door Kompas Kommunikation in opdracht van Breathe Right. Er werd onderzoek verricht in Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Nederland en België onder 10.024 respondenten.