Gemeente Utrecht

PERSBERICHT

30 mei 2008

Raad stelt Voorjaarsnota 2008 en Verantwoording 2007 vast

Donderdagavond hield de Utrechtse gemeenteraad in zijn vergadering een interpellatiedebat over de 'Majellaknoop'. Aanleiding voor het aanvragen van het debat door VVD, Leefbaar Utrecht en D66, was de uitspraak van de Utrechtse rechtbank om de reconstructie van de 'Majellaknoop' stil te leggen. Na de interpellatie volgde het debat over de Voorjaarsnota 2008 en de Verantwoording 2007. Deze werden beide door een meerderheid van de raad vastgesteld.

De Rechtbank Utrecht handhaafde in haar uitspraak van 23 mei het besluit van de voorzieningenrechter om de reconstructiewerkzaamheden aan de 'Majellaknoop' stil te leggen. De VVD verzocht het college in kaart te brengen welke verkeerskundige en luchtkwaliteitrisico's de gemeente loopt als gevolg van de uitspraak van de rechtbank. Deze motie werd door het college overgenomen. Het debat eindigde met de indiening van een motie van wantrouwen van Leefbaar Utrecht tegen wethouder Verkeer en Milieu Tymon de Weger. De raad verwierp deze motie. Alleen Leefbaar Utrecht en D66 stemden voor. Het college zegde toe de gemeenteraad vóór de raadsvergadering van donderdag 3 juli te informeren over hoe de gemeente omgaat met de uitspraak van de rechtbank.

Voorjaarsnota en Verantwoording

Na een uitgebreid debat stemde de gemeenteraad rond middernacht in meerderheid in met zowel de Voorjaarsnota als de Verantwoording. In de aan de raad voorgelegde Voorjaarsnota schetst het college de belangrijkste ontwikkelingen die de komende jaren aandacht vragen: de Utrechtse Krachtwijken, de luchtkwaliteit, de trambaan naar de Uithof en de ambitie om in 2018 Europese culturele hoofdstad te worden. Uit de Voorjaarsnota blijkt dat de gemeente de komende jaren structureel nauwelijks vrije financiële ruimte heeft. Gedurende het debat werden 23 amendementen en dertien moties ingediend.

Uit de Verantwoording 2007 blijkt dat de gemeente 2007 heeft afgesloten met een positief saldo van ruim ¤ 30 miljoen. Het college stelde de raad voor hiermee bestaande knelpunten op te lossen, met name achterstallig onderhoud (¤ 11 miljoen). Ook wordt een deel ingezet voor de ambities uit de Voorjaarsnota, bijvoorbeeld op het gebied van cultuur (bijna ¤ 8 miljoen), stadspromotie (bijna ¤ 4 miljoen) en sportvoorzieningen (ruim ¤ 2 miljoen).

De Voorjaarsnota werd gesteund door coalitiepartijen PvdA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie en ook door Burger en Gemeenschap. De rest van de oppositie, VVD, SP, D66, Leefbaar Utrecht en Groep Mossel, stemde tegen. De Verantwoording 2007 werd bijna raadsbreed aangenomen; alleen de SP stemde tegen. Wel maakten de VVD en D66 een kanttekening dat zij niet konden instemmen met alle dekkings- en bestedingsvoorstellen van het college.

Museum in de klas

De raad nam een motie aan van GroenLinks, PvdA, D66, Leefbaar Utrecht, ChristenUnie en Burger en Gemeenschap, waarin het college werd opgedragen in de Begroting 2009 structureel geld te reserveren voor voortzetting van het project Museum in de klas. Alle leerlingen moeten tijdens hun basisschoolperiode minstens twee keer een museum bezoeken. In haar reactie stelde het college voor om de afweging hierover later te maken in het bredere verband van alle activiteiten op het gebied van cultuureducatie. De meerderheid van de gemeenteraad wilde hier echter niet op wachten. De fracties van VVD, CDA en Groep Mossel stemden tegen.

Steun aan ondernemers in herstructureringsgebieden

Vrijwel de hele gemeenteraad vroeg aandacht voor de positie van, vooral kleine, ondernemers in herstructureringsgebieden. Hun positie komt vaak onder druk te staan door verhuis- en herinrichtingskosten en gestegen huren. Het college reageerde positief op het verzoek om mogelijkheden te onderzoeken voor financiële en andere ondersteuning van deze bedrijven. Afhankelijk van hoe dat gaat gebeuren, kan dat al dan niet met terugwerkende kracht. Het college zegde toe hier in oktober, bij de Begroting 2009, op terug te komen.

Fietsparkeren en autodelen goedkoper

Leefbaar Utrecht, GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie dienden een amendement in om de tarieven voor het parkeren van fietstrommels en buurtstallingen te halveren. Aanleiding hiervoor was dat de tarieven voor fietsparkeren in een gedeelte van de stad nu hoger zijn dan voor autoparkeren. Dit strookt niet met het stimuleren van het gebruik van de fiets, met name in het belang van de luchtkwaliteit. Het college zegde toe dit met ingang van 1 juli aanstaande te realiseren, waarop het amendement werd ingetrokken. Vanuit het zelfde perspectief (luchtkwaliteit) zegde het college (in reactie op een amendement van Leefbaar Utrecht en D66) toe de parkeertarieven voor mensen die een auto delen, te verlagen. Zo mogelijk ook met ingang van 1 juli. Hierdoor worden meer mensen gestimuleerd om een auto te gaan delen met anderen.

Binnenklimaat scholen

De fracties van SP, Groep Mossel en Burger & Gemeenschap vroegen in een amendement om ¤ 1 miljoen vrij te maken om snel een aantal maatregelen te kunnen nemen om het binnenklimaat in schoolklassen te verbeteren. Het college ontraadde dit amendement. Binnenkort wordt het onderwerp behandeld in de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling. Daar kan de discussie gevoerd worden over de maatregelen die nodig zijn. Vervolgens komt het college met voorstellen in de Begroting 2009.

Verbod op 'rooftassen'

Op initiatief van de VVD vroeg een aantal fracties uit de raad om een verbod op geprepareerde tassen, die gebruikt worden voor winkeldiefstal (zogeheten 'rooftassen'). In het verleden was hiervoor geen meerderheid in de raad te vinden. Omdat ook de PvdA nu voorstander is, bleek dat nu wel het geval. De burgemeester zegde toe een voorstel voor te bereiden tot aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening. De fracties van GroenLinks, SP, en D66 melden expliciet dat zij tegen zo'n verbod zijn omdat het volgens hen leidt tot willekeur en een stigmatiserend effect. De burgemeester zegde toe hieraan aandacht te besteden bij het voorstel.

Overgenomen moties

Een aantal breed gesteunde moties werd door het college overgenomen:

Forumscholen: bij de komende begroting komt het college met voorstellen om de Forumscholen in stand te houden en tot een succes te maken, gebruik makend van cofinanciering van het Rijk.

'Boerderij in de Kijker': het project om stadskinderen kennis te laten maken met het boerenleven en de agrarische sector wordt financieel ondersteund, zodat het voortgezet kan worden.

'Passie voor de bouwput': er wordt ¤ 100.000,- gereserveerd om activiteiten en evenementen te ondersteunen die worden georganiseerd in de bouwput van het Stationsgebied.

'Alle kinderen doen mee': Utrecht neemt een voorschot op geld dat beschikbaar is voor armoedebestrijding om daarmee te stimuleren dat kinderen die in armoede leven kunnen meedoen aan maatschappelijke en sociale activiteiten.

Beiaard Vleuten: de Utrechtse Klokkenspel Vereniging krijgt subsidie om de aanschaf van een beiaard voor de Torenpleinkerk in Vleuten mogelijk te maken. Ook zorgt de gemeente daarna voor het onderhoud en het bespelen van de beiaard.

Stimuleren glasvezel: het college gaat overleggen met aanbieders van glasvezel over de mogelijkheden van het leggen van glasvezel kabels bij nieuwbouwprojecten.

Noot voor de media

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de griffier, de heer Ad Smits.

E-mail Griffie.gemeenteraad@utrecht.nl

Telefoon 030 -- 286 16 16

Met vriendelijke groet,

Marlies Trooster

secretaresse

Griffie Gemeenteraad Utrecht

( 030-2861069, 2 030-2861518,

8 m.trooster@utrecht.nl


* Postbus 16200, 3500 CE Utrecht

O Bezoekadres: Korte Minrebroederstraat 2, kamer 1.07

Bereikbaar op di t/m vrij