Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 30 mei 2008

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Anne Martens wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de Vlaamse Gemeenschap in de raad van bestuur van Child Focus, de stichting voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Met het oog op onderhandelingen met de sociale partners en op adviesaanvraag bij de Raad van State, hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het agentschapsspecifieke personeelsstatuut van het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV).

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Met het oog op de verhoging van de subsidie 'tenlastenemingen aan de zorgkassen' lastens het Zorgfonds beslist de Vlaamse Regering tot gedeeltelijke verdeling van een provisioneel krediet.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, vice-minister-president Dirk Van Mechelen en minister Geert Bourgeois

De memorie van toelichting bij het Kaderdecreet Bestuurlijk Beleid stelt dat 'iedere administratieve entiteit' moet beschikken over een eigen intern controlesysteem, ingebouwd in de bedrijfsprocessen en activiteiten. Nu keurt de Vlaamse Regering een leidraad interne controle - organisatiebeheersing goed die het referentieraamwerk is voor het opzetten van het interne controlesysteem binnen de entiteiten van de Vlaamse overheid. De entiteiten worden geresponsabiliseerd om stappen te ondernemen om dit te implementeren.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, vice-minister-president Dirk Van Mechelen en minister Geert Bourgeois

Eind december 2004 keurde de Vlaamse Regering de invoering van de 'lichte' reguleringsimpactanalyse (RIA) en van de compensatieregel voor administratieve lasten goed. Nu wordt de rondzendbrief over een 'lichte' RIA opgeheven en vervangen door een nieuwe. In deze nieuwe rondzendbrief wordt toelichting gegeven over het toepassingsgebied, de procedurele aspecten en de inhoud van een RIA en van de compensatieregel. Al de aanpassingen zijn geen nieuwe initiatieven. Het betreft louter een bevestiging van de bestaande procedure of een toelichting bij recent genomen beslissingen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, minister Geert Bourgeois en minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met de wijziging in het Verdag van Aarhus over toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden. De wijziging verplicht de partijen om inspraak te voorzien bij de toelatingsprocedure voor genetisch gemodificeerde organismen (GGO's). Over dit voorontwerp van decreet wordt nu advies ingewonnen bij de SERV, de MiNa-raad en de strategische adviesraad internationaal Vlaanderen. Daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'gemengd regionaal bedrijventerrein Catala in Drogenbos en Sint-Pieters-Leeuw'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur - regio Kust-Polders-Westhoek - Landbouw- en natuurgebieden 'Strand Middenkust-West'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering kent telkens 173.200 euro subsidie landschapszorg toe aan volgende erkende regionale landschappen: 'Kempen en Maasland', 'Lage Kempen' en 'Haspengouw en Voeren'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'gemengd regionaal bedrijventerrein Weiveld Noord-Oost'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering heeft vandaag haar 2de begrotingscontrole voor 2008 afgerond. Na de eerste begrotingscontrole, die voornamelijk invulling gaf aan het fiscaal pact tussen de Vlaamse Regering en de lokale overheden, is deze 2de begrotingscontrole eerder technisch van aard. Tevens geeft de Vlaamse Regering inhoudelijke invulling aan de reeds geprovisioneerde enveloppe.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering machtigt de bevoegde minister om leningen over te nemen van lokale overheden en de Vlaamse Gemeenschapscommissie en deze delegatie te subdelegeren aan de secretaris-generaal van het departement Financiën en Begroting.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van de nieuwe sectorconvenanten 2008-2009 kent de Vlaamse Regering volgende werkingssubsidies toe voor het eerste werkjaar: 306.000 euro aan vzw EDUCAM voor de autosector en aanverwante sectoren, 255.500 euro aan het Sociaal Fonds voor Transport en Logistiek voor de sector Transport en Logistiek, 76.500 euro aan de vzw Ambassador Verhuisopleidingen voor de sector verhuizingen, meubelbewaring en aanverwante activiteiten en 382.500 euro aan vzw Instituut voor Professionele Vorming van de Voedingsnijverheid voor de sector voedingsnijverheid.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In uitvoering van het decreet Volwassenenonderwijs keurt de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met de sociale partners, opnieuw principieel 9 besluiten over de modulaire structuur van het secundair volwassenenonderwijs goed voor de volgende studiegebieden: bijzondere educatieve noden, bouw, hoger beroepsonderwijs, hout, huishoudelijk onderwijs, Nederlands tweede taal, personenzorg, talen richtgraad 3 en 4 en voeding. Deze besluiten worden nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Het besluit van de Vlaamse Regering dat de bekwaamheidsbewijzen en de prestatie- en bezoldigingsregeling vaststelt voor de personeelsleden van de Centra voor volwassenenonderwijs geeft een opsomming van de 'vereiste', 'voldoende' en 'andere' bekwaamheidsbewijzen. Het bepaalt ook op welke salarisschaal een personeelslid recht heeft op basis van zijn bekwaamheidsbewijs. Dit besluit moet regelmatig geactualiseerd worden. De Vlaamse Regering beslist nu tot principiële wijziging van dit besluit. Het gaat vooral om de ambten technisch-adviseur en technisch adviseur-coördinator. Het besluit wordt voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van de bevoegde sectorcomités en van het onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van de nieuwe sectorconvenanten 2008-2009 kent de Vlaamse Regering volgende werkingssubsidies toe voor het eerste werkjaar: 204.000 euro aan vzw Vormelek voor de sector van de electriciens, en 204.000 euro aan het Opleidingscentrum Hout vzw voor de houtsector.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit van 6 juli 2007 dat de indienings- en adviseringsprocedure vaststelt voor nieuwe structuuronderdelen in het voltijds secundair onderwijs. Tevens wijzigt ze haar besluit van 21 december 2007 over de studiegebieden en structuuronderdelen in het voltijds secundair onderwijs. De wijzigingen gaan onder andere over de rol van de Vlaamse Onderwijsraad en de departementale commissie, het toevoegen van nieuwe opleidingen en hertekenen van bepaalde studiegebieden (maritieme opleidingen, muziekinstrumentenbouw, sport en tandtechnieken).

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de SERV hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit over werkervaring. Het aanbieden van een competentieversterkende ervaring op de werkvloer onder begeleiding verkleint voor langdurig werklozen de afstand tot de arbeidsmarkt. Het ontwerpbesluit integreert het resultaat van tien jaar ervaring met WEP+ en houdt rekening met de ESF-programmatie 2007-2013, het Vlaams Werkgelegenheidsakkoord 2005-2006 en een analyse van de WEP+regeling door het departement Werk en Sociale Economie. Tegelijk wijzigt de Vlaamse Regering het besluit tot veralgemening van het stelsel van gesubsidieerde contractuelen en legt ze vast welke categorieën van personen genieten van een gesco-statuut. De Gesco-regelgeving wordt ook geactualiseerd en afgestemd op het kaderdecreet bestuurlijk beleid en op het besluit tot oprichting van het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie. Alle besluiten worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke, minister Marino Keulen, minister Kathleen Van Brempt en minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed over de bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregelen ter bevordering van de professionele integratie van personen met een arbeidshandicap. De belangrijkste vernieuwing in dit besluit is de wijze waarop de ondersteuningsnood door VDAB zal bepaald worden voor personen met een arbeidshandicap enerzijds en de vernieuwing van de loonkostsubsidie anderzijds. Het besluit regelt ook de tegemoetkomingen voor aanpassingen van en aan de arbeidsomgeving, de tegemoetkomingen voor verplaatsings- en verblijfskosten voor personen met een arbeidshandicap met mobiliteitsproblemen, ondersteuning door gebarentaal-, oraal- en schrijftolken, de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP), en controle en sanctie. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Na advies van de Raad van State machtigt de Vlaamse Regering de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken definitief om deel te nemen aan de pensioenregeling ingesteld bij de wet van 28 april 1958. Deze wet behandelt het pensioen van het personeel van organismen van openbaar nut en hun rechthebbenden.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de procedure van openbare aanbesteding voor het leveren van verschillende soorten benzine, diesel en LPG voor dienstvoertuigen van de Vlaamse overheid op basis van het voorgelegde bestek. Ze machtigt de bevoegde minister om de gunning van deze opdracht te organiseren, de offertes goed te keuren en deze toe te wijzen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering defintitief het besluit goed dat de besluiten over VIPA, het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden, wijzigt. Bedoeling is de VIPA-procedure te vereenvoudigen zodat de doorlooptijden van de ingediende dossiers verkorten. Daarnaast wordt het besluit ook beter afgestemd op de gevoerde en uit te voeren praktijk, en op de nieuwe structuur van het beleidsdomein.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

Vanuit de vrijwilligersorganisaties wordt er vaak geklaagd over de administratieve last die de subsidiëring met zich meebrengt. Een wijziging van de gedateerde regelgeving ter zake dringt zich dan ook op. Om op korte tijd aan dit euvel tegemoet te komen, wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het uitvoeringsbesluit bij het decreet over het georganiseerd vrijwilligerswerk in de Welzijns- en Gezondheidssector. De wijziging omvat een administratieve lastenverlaging en een betere afstemming met de federale wet. Zo kan er een soepeler subsidiesysteem worden ingevoerd, wat ruimte laat voor extra middelen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Guy Haemels, waarnemend algemeen directeur van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschapij, gaat per 1 september 2008 met pensioen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State verleent de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit met de voorwaarden waaronder de jacht kan worden uitgeoefend en aan het besluit over de jachtopeningstijden in het Vlaamse Gewest voor de periode van 1 juli 2008 tot 30 juni 2013.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

In mei vorig jaar keurde de Vlaamse Regering een subsidiebesluit voor bedrijventerreinen goed. Bij de toepassing ervan werden twee materiële vergissingen vastgesteld die de afhandeling van de subsidiedossiers hypothekeren. Via een wijzigingsbesluit worden die twee vergissingen nu rechtgezet.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering keurt drie addenda goed bij de beheersovereekomst 2002-2007 met FWO-Vlaanderen. Met deze addenda wordt een juridische basis gecreëerd voor de in 2008 voortgezette financiering van 'big science'-projecten en internationale coördinatie-acties. Daarnaast wordt ook een kader vastgelegd voor internationale bilaterale onderzoekssamenwerking.

Url: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1205996503602