Beeld en Geluid


Een Groot Uur Talkshow

2-5-2008

Is de televisietalkshow politiek of vermaak? Hoe verhielden publieke functie en amusement zich in de ontwikkeling van de Nederlandse talkshow door de jaren heen? Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum organiseert samen met de Vereniging Geschiedenis, Beeld en Geluid het symposium Een Groot Uur Talkshow dat op vrijdagmiddag 30 mei plaatsvindt in de grote theaterzaal van Beeld en Geluid in Hilversum. Op het programma staan deskundigen uit zowel de beroepspraktijk als de wetenschap. Hun bijdragen worden uiteraard rijkelijk geïllustreerd met een selectie aan beeldmateriaal opgediept uit de archieven van Beeld en Geluid.

Pionier Koos Postema vertelt over zijn ervaringen als talkshowhost in een vraaggesprek met Margriet Vroomans (EenVandaag, TROS radio). De titel van het symposium is afgeleid van het door Postema gepresenteerde "Een Groot Uur U" (VARA, 1969), een vernieuwende en taboedoorbrekende talkshow op de Nederlandse televisie. Vervolgens spreekt Margriet Vroomans met Bert van der Veer. Hij is regisseur van vele programma's, waaronder "Tineke" (Veronica, 1983), "Barend en van Dorp" (RTL, 1992) en "Pauw en Witteman" (VARA/NPS, 2006) en was als programmadirecteur van RTL onder andere verantwoordelijk voor "Lief en Leed" (1992) en "Ischa" (1993).

Huub Wijfjes (Rijksuniversiteit Groningen) houdt een lezing over de beginperiode van de talkshowgeschiedenis, waarin het trio Mies-Sonja-Koos (Bouwman, Barend, Postema) de boventoon voert. Het format talkshow was volgens Wijfjes een doorbraak in de nieuwe politieke cultuur waarin sinds de jaren zestig de televisie een steeds belangrijker functie vervulde. Maarten Reesink (Universiteit van Amsterdam) brengt daar tegenin dat het democratische gehalte van de talkshow pas veel later werkelijk gestalte kreeg met de komst van de commerciële omroep. In programma's zoals "Lief en Leed" en "Catherine" (RTL 4, 1995) kwamen pas 'gewone' mensen aan het woord, pratend over zaken die gewone mensen bezighouden, in dagelijkse taal. René van Dammen (MediaOnderzoek & Advies, NPO) benadert de talkshow vanuit de kijkcijfers. Hoe veranderde het publieksprofiel van de talkshow door de tijd heen? Hoe is het zapgedrag bij de huidige talkshows? Hoogleraar televisiegeschiedenis Sonja de Leeuw (Universiteit Utrecht) treedt op als voorzitter en discussieleider.

Vereniging Geschiedenis, Beeld en Geluid

De Vereniging Geschiedenis, Beeld en Geluid is een platform voor iedereen die geïnteresseerd is in het verleden van of in (bewegend) beeld en geluid. Leden ontvangen twee maal per jaar het Tijdschrift voor Mediageschiedenis, de GBG-nieuwsbrief en krijgen kortingen op de entreeprijzen van congressen en lezingen. Als welkomstcadeau ontvangt u het themanummer van het Tijdschrift voor Mediageschiedenis: Schandalen en media. Zie: www.geschiedenisbeeldgeluid.nl.

Ik meld me aan voor 'Een Groot Uur Talkshow'

SYMPOSIUM
Vrijdag 30 mei 2008, van 13.30 tot 17.30 uur in Theaterzaal 1 in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Koffie/thee in de pauze en borrel na afloop zijn inbegrepen.

Naam:
Adres:
E-mail:

Ik ben lid van de Vereniging Geschiedenis, Beeld en Geluid (GBG) en betaal ¤ 10 Ik ben geen lid van GBG en betaal ¤ 15
Ik word lid van GBG en betaal ¤ 10 + lidmaatschap (¤ 30, studenten ¤ 17,50)

De reservering is definitief na betaling. Dit kan door overmaking van het juiste bedrag vóór 23 mei op girorekening 5713800 t.n.v. GBG onder vermelding van Symposium en uw naam. Betalen aan de kassa op 30 mei is ook mogelijk, maar een plek is pas gegarandeerd na betaling.

AVONDPROGRAMMA
Na afloop wil ik graag het 'Buffet du chef' met een drankje, en ik bezoek het avondprogramma (vanaf 19.15) in Theaterzaal 1: Een keuze uit 19 jaar "Sonja" en gesprek met Ellen Blazer. Ik betaal ¤ 20 bovenop de kosten voor het symposium. Ik maak dit bedrag samen met de kosten voor het symposium vóór 23 mei over op girorekening 5713800 t.n.v. GBG onder vermelding van Symposium + Avondprogramma en mijn naam.