Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Beloningsleidraad voortgezet onderwijs: bescheiden en transparante beloning voor bestuurders

Utrecht, 30 mei 2008 - Een commissie van toezichthouders uit het voortgezet onderwijs heeft een beloningsleidraad opgesteld voor bestuurders van VO-instellingen. Het voortgezet onderwijs kiest bewust voor een bescheiden beloningsniveau dat aansluit bij de (semi-)publieke en non-profitsectoren. De beloning van de VO-bestuurders ligt 10% onder het landelijk gemiddelde van vergelijkbare functies. De leidraad voorkomt wildgroei, vergroot de transparantie en zorgt voor meer en betere verantwoording. Omdat bestuurders in het voortgezet onderwijs sinds een jaar verantwoordelijk zijn voor het opstellen en uitvoeren van de CAO, kunnen zij niet langer zelf onder de CAO-VO vallen. Dan is er sprake van belangenverstrengeling.

De leidraad geldt alleen voor bestuurders die deel uitmaken van een Raad van Bestuur, waarbij ze gecontroleerd worden door een Raad van Toezicht, ongeveer 20%. Bij de meeste scholen is de schoolleider de leidinggevende, begeleidt door een schoolbestuur bestaande uit vrijwilligers. Deze schoolleiders blijven gewoon vallen onder de CAO-VO.

Het salaris wordt bepaald op basis van een complexiteitsfactor. Sjoerd Slagter, voorzitter VO-raad: "Een schoolorganisatie bestaande uit verschillende schooltypes, op meerdere locaties in verschillende gemeentes met veel leerlingen en personeel, is lastiger te besturen dan een kleine school in een middelgrote gemeente. Deze factoren wegen in de nieuwe beloningsleidraad dan ook mee bij het bepalen van de loonhoogte." Daarnaast heeft een bestuurder een grotere verantwoordelijkheid dan directieleden. Daar houdt de beloningsleidraad ook rekening mee.

De grootste meerderheid (96%) van de schoolbestuurders verdient op basis van de leidraad maximaal 125.000 euro per jaar. Slechts één bestuurder komt in de buurt van de Balkenende-norm. Verder blijft iedereen eronder. Slagter: "We willen een open arbeidsmarkt, juist ook voor de bestuursfuncties. Het belangrijk dat de bestuurders betaald worden voor het werk wat ze doen, hun verantwoordelijkheden en de risico's die ze lopen. Een bestuurder wordt bijvoorbeeld veel makkelijker ontslagen dan een gewoon personeelslid."

De salarissen uit de leidraad kunnen niet vergeleken worden met de directieschalen uit de CAO. Sjoerd Slagter: "Als je dat doet, vergelijk je echt appels met peren. Omdat bestuurders niet langer onder de CAO-VO vallen, leveren ze bijvoorbeeld de bovenwettelijke werkeloosheidsuitkering in, de BAPO (seniorenregeling) en een groot deel van de vakantiedagen. Dat zijn bijna twee maandsalarissen. Die loonderving wordt gecompenseerd in het salaris van de leidraad." Over de precieze positionering van de leidraad ten opzichte van de CAO voert de VO-raad nog overleg met de onderwijsbonden.

De Hay-systematiek is de basis van de beloningsleidraad. Deze wordt in Nederland veel gebruikt, wat de beloningslijn transparant en makkelijk vergelijkbaar maakt. Ook de beloningsstructuur van universiteiten, HBO en MBO is op deze systematiek gebaseerd.

EINDE BERICHT

Kijk voor de leidraad op http://www.vo-raad.nl/themas/verantwoording11/governance.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Iris de Kort: 06 - 12851704

Met vriendelijke groet,

Iris de Kort
Communicatieadviseur

VO-raad
Postbus 8282
3503 RG Utrecht

T 030 232 48 00 | F 030 232 48 48 | M 06 12 85 17 04

IrisdeKort@vo-raad.nl | www.vo-raad.nl

De VO-raad is de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs. De VO-raad behartigt de belangen van het voortgezet onderwijs bij overheid, andere onderwijssectoren en maatschappelijke organisaties. Samen met het veld werkt de VO-raad aan een actieve en open relatie tussen scholen, leerlingen, ouders en samenleving.