Ministerie van Financiën

Fiscale aspecten Anders Betalen voor Mobiliteit

empty

Brief | 30-05-2008 | nr AFP08-410

Brief aan de Tweede Kamer van de minister van Verkeer en Waterstaat over de plannen van het kabinet ten aanzien van Anders Betalen voor Mobiliteit (ABvM). Het kabinet heeft de beslissing genomen om in een keer door te stoten naar de invoering van de landelijke kilometerprijs gedifferentieerd naar tijd, plaats en milieu die in plaats komt van de vaste autobelastingen. Daarmee ligt de weg vrij naar een eerlijker stelsel, waarmee de bereikbaarheid en het milieu in Nederland zijn gediend en een eerlijker systeem van betalen naar gebruik wordt ingevoerd.

Meer informatie


* Fiscale aspecten Anders Betalen voor Mobiliteit
* Bijlage | 30-05-2008 | PDF bestand, 53.0 kb
Directie Algemene Fiscale Politiek
Geachte voorzitter,
In zijn brief van 30 november 2007 heeft de minister van Verkeer en Waterstaat de plannen van het kabinet ten aanzien van Anders Betalen voor Mobiliteit (ABvM) aan de Tweede Kamer gezonden.1 Het kabinet heeft de beslissing genomen om in een keer door te stoten naar de invoering van de landelijke kilometerprijs gedifferentieerd naar tijd, plaats en milieu die in plaats komt van de vaste autobelastingen. Daarmee ligt de weg vrij naar een eerlijker stelsel, waarmee de bereikbaarheid en het milieu in Nederland zijn gediend en een eerlijker systeem van betalen naar gebruik wordt ingevoerd. In diezelfde brief is onder meer een plan toegezegd betreffende onder meer de volgende punten:

· Besluit over de afschaffing van de motorrijtuigenbelasting (MRB) en de belasting zware motorrijtuigen (BZM);

· Omzetting van de belasting van personenauto's en motorrijwielen (BPM), rekening houdend met de effecten hiervan op de milieuprestatie van het wagenpark, de overheidsfinanciën, de effecten voor vlooteigenaren, etc.

· Een oplossingsrichting voor de provinciale opcenten, die momenteel tegelijkertijd met de MRB worden geïnd;

· Optimale aansluiting bij de vergroening van het fiscaal stelsel; In de onderhavige brief doe ik, mede namens de minister van Verkeer en
1 Kamerstukken II 2007-08, 31 305, nr. 1.
De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk
AFP 2008-00410
Onderwerp
Fiscale aspecten Anders Betalen voor Mobiliteit