KNHS


Nederland wint Samsung Super League in Sankt Gallen 30 mei 2008
Oranje kwartet

Oranje kwartet springt naar zege in Sankt Gallen

SANKT GALLEN (KNHS) - Het Nederlandse Oranje kwartet heeft in het Zwitserse Sankt Gallen de Samsung Super League wedstrijd gewonnen. Het was een bloedstollende wedstrijd, waarin de spanning tot het allerlaatste moment voelbaar was. Opvallend aan de zege van het Nederlandse team is dat zij daarmee ook voor het eerst in de geschiedenis van de SSL de leiding in deze competitie in handen heeft genomen.

De Nederlandse equipe begon zeer sterk aan de eerste manche. Angelique Hoorn (Wanneperveen) noteerde weliswaar met Blauwendraad's O'Brien een springfoutje, maar dat was het enige steekje dat ze liet vallen. Vincent Voorn (Dinteloord) met Audi's Alpapillon Armanie, Piet Raymakers Sr. (Asten) met Van Schijndel's Rascin en Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce Berlin lieten alle hindernissen in tact, waardoor Nederland aan de leiding ging, voor de Belgen die twee strafpunten hadden en de Amerikanen, die op vier strafpunten eindigden. Heel dicht daarachter zaten de Britten met vijf en de Ieren met zes strafpunten. Duitsland en Zwitserland leken zich in die eerste manche uitgeschakeld te hebben voor een hoge klassering, door beiden met 12 strafpunten de eerste ronde af te sluiten. Voor de Zweden lijkt het een dramatisch seizoen te worden, want zij mochten hun paarden in de tweede ronde als eerste de ring binnenrijden, omdat zij na de eerste manche achtste stonden.
In de tweede manche kiepten de kansen en werd het een thriller van het zuiverste water. De eerste drie Duitse starters bleven foutloos, net als de Zwitsers. De Ieren kregen in de tweede ronde maar liefst 20 strafpunten bij hun totaal van zes uit de eerste manche en zakten naar de zevende plek. De Belgen kregen maar liefst 16 strafpunten bij hun totaal van twee uit de eerste ronde en werden zesde. Daarbij dient te worden bedacht dat Jos Lansink met Valentina van 't Heike één van de twee ruiters was die een dubbele foutloze ronde wisten te noteren. De Amerikanen kregen in de tweede ronde negen strafpunten erbij en eindigden als vierde, terwijl de Britten met negen punten erbij als vijfde eindigden. Zwitserland en Duitsland stonden na beide manches op 12 en Nederland had in die tweede manche de pech dat Piet Raijmakers twee springfouten noteerde. Met één springfout zou Nederland na drie ruiters op acht strafpunten hebben gestaan want Hoorn noteerde een onverdiende fout op de hoge steilsprong van de sloot, terwijl Vincent Voorn de andere ruiter was die een dubbele foutloze rit mocht noteren. Piet Raijmakers Sr. kwam echter met twee balken aan de benen uit de piste en toen was het de beurt aan Gerco Schröder met Europcommerce Berlin. "Je mag een springfout maken en dan kun je je ook nog een tijdfout permitteren. Haast je langzaam en blijf foutloos", was de simpele opdracht van bondscoach Rob Ehrens aan Gerco Schröder, toen hij de ring binnenreed. Schröder en zijn schimmel Eurocommerce Berlin kwamen nergens in de buurt van het hout en ze bleven bijna foutloos, behalve dan die ene fout voor het overschrijden van de tijd. "Wat is dit mooi!", stamelde Vincent Voorn: "Weten dat je gewonnen hebt wanneer er nog een hindernis gesprongen moet worden". Met twee springfouten van Gerco Schröder zouden Duitsland en Zwitserland op gelijke hoogte zijn gekomen met Nederland en dan had een barrage de beslissing moeten brengen. In de barrage zou Ehrens een beroep hebben gedaan op Angelique Hoorn, en de charmante amazone had zich - voor Gerco de ring binnenreed - al vertrouwd gemaakt met dat barrageparcours. "Ik ben blij dat Ehrens geen extra beroep op mij heeft hoeven te doen, en dat we zonder barrage hebben gewonnen"m aldus Hoorn.

Opvallend was dat drie van de vier paarden waarmee het Oranje kwartet in Sankt Gallen aan de start kwam door het KWPN goedgekeurde dekhengsten zijn: Eurocommerce Berlin, Blauwendraad's O'Brien en Van Schijndel's Rascin. Het vierde paard is de bij het NRPS geregistreerde ruin Audi's Alpapillon Armanie. Diezelfde eerlijkheid gebiedt ook te melden dat Berlin in Holstein werd gefokt, Rascin in Hannover en O'Brien is bij het AES geregistreerd. Hoorn haar foutje in de eerste manche gebeurde op de zeer zware oxer na de driesprong. De afstand van de laatste van de driesprong naar deze oxer kon in vijf groot, maar ook in zes klein worden overwonnen. Hoorn koos voor zes. In de tweede manche deed zij daar exact hetzelfde en toen ging het wel goed. Nu maakte zij een foutje op de steilsprong van planken direct na de sloot. "Ik dacht dat ik mooier inkwam dan de eerste keer, alleen, het is ons schijnbaar niet gegund foutloos te blijven", verzuchtte Hoorn, die zich wel zeer ingenomen toonde met de wijze waarop haar paard sprong.
Vincent Voorn reed in de eerste ronde zeer beheerst en wist de machtige schimmel steeds weer perfect te plaatsten. In de tweede ronde oogde het allemaal iets vlakker, maar ook nu werd geen fout gemaakt. "Voor mijn gevoel was de schimmel in de tweede ronde net iets minder explosief dan in de eerste manche. Aan de andere kant had ik wel het gevoel dat ze nog beter sprong. In La Baule was de pure kracht nog niet optimaal aanwezig. Dat was nu een stuk beter en ik denk dat ze nu zo rond de 85% van haar vermogen zit", aldus Voorn. Ook Piet Raijmakers had in de eerste manche iedere galopsprong de volledige controle. In de tweede ronde reed Piet met te weinig tempo de driesprong binnen. Daarnaast kwam de combinatie ook nog eens te dicht onder die insprong. "Dan wil je tijd gaan winnen, want je weet dat met één balkje aan de benen je toch nog hebt gewonnen. Maar in plaats van je paard dan te gaan helpen lijkt het wel of je je paard gaat tegenwerken. En, laten we eerlijk zijn, wat is er nu mooier in de springsport dan Gerco Schröder met die machtige schimmelhengst over het parcours te zien gaan. Dat wilde ik niet missen!", relativeerde Piet zijn twee springfouten.
Gerco Schröder was zeer tevreden. "Berlin heeft een lage rust gehad en we zijn hem langzaam aan het opwerken. In La Baule voelde ik al dat de vorm naderde, en hier in Sankt Gallen hebben we laten zien dat de vorm er is". De combinatie oogde vanaf de eerste pas in de piste uiterst ontspannen. Berlin moest even mesten en Gerco nam daarvoor alle tijd. Berlin sprong daarna ongelooflijk goed, en met heel veel vermogen en souplesse.
Het laatste woord is voor een dolgelukkige bondscoach. "Ik ben blij dat we als verjaardagspresent de leidende positie in de Samsung Super League mee naar het Kralingse Bos kunnen nemen. Daar wordt op 20 juni de vierde wedstrijd verreden en viert het Rotterdamse CHIO haar zestigste verjaardag. Hier winnen wil niet zeggen dat we Rotterdam gaan winnen, maar we zijn in vorm, en we kunnen hopelijk eindelijk ook in Rotterdam gaan winnen. Dat zou de slagroom op het taartje zijn van het jarige Rotterdamse CHIO!"

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag Samsung Super League:


1) Nederland - 5

- Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Blauwendraad's O'Brien - (4) + 4
- Vincent Voorn (Dinteloord) - Audi's Alpapillon Armanie - 0 + 0
- Piet Raijmakers sr. (Asten) - Van Schijndel's Rascin - 0 + (8)
- Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Berlin - 0 + 1
2) Zwitserland -12

2) Duitsland - 12
4) USA - 13
5) Groot-Brittannië - 14
6) België 0 18
7) Ierland - 26
8) Zweden - 51

Tussenstand na 3 wedstrijden:


1) Nederland - 6.50 + 10 = 16.50

2) USA - 12,33 + 4 = 16.33

3) Groot-Brittannië - 2 + 10 = 12 + 3 = 15

4) België - 12 + 2 = 14

5) Zwitserland - 6.08 + 6 = 12.08

6) Duitsland - 6 + 6 = 12

7) Ierland - 8,83 + 1 = 9.83

8) Zweden - 1.25 + 0,5 = 1.75

Meer info: www.csio.ch

Data van Samsung Super League wedstrijden 2008:

Rotterdam 20 juni
Aken 3 juli
Hickstead 25 juli
Dublin 8 augustus
Barcelona 21 september (finale)

Foto: Een blije Nederlanse equipe na de zege in Sankt Gallen, door: www.JMint.eu/Cedric Vlemmings