Korps Landelijke Politiediensten

Gevaarlijke stoffen containerschip niet gemeld

Vlissingen, 30-05-2008 o De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft in samenwerking met de Inspectie Verkeer en Waterstaat een onderzoek ingesteld naar het vastvaren van een Duits containerschip op de Westerschelde. De kapitein van het schip had het deel van de lading met 70 containers gevaarlijke stoffen niet bij de autoriteiten gemeld. In overleg met de officier van justitie is een geldboete opgelegd van 2250 euro. Het onderzoek naar het vastvaren is nog niet afgerond.

Uit roer gelopen
Vrijdag 30 mei 2008 omstreeks 10.10 uur voer het 168 m lange en 16.000 ton metende schip vast ter hoogte van Walsoorden. Het schip is vermoedelijk uit het roer gelopen. Onderzoek moet uitwijzen of hier sprake is geweest van een technisch gebrek of menselijk falen. Het schip voer onder begeleiding van een loods.

Inspectie
Op last van Rijkswaterstaat is het schip voor inspectie naar de Sloehaven in Vlissingen gedirigeerd. Zeventig containers bevatten gevaarlijke stoffen uit de klassen 3, 4 en 5, waaronder ammonium, ethanol en brandbare vloeistoffen. Het vervoer van de gevaarlijke stoffen dient 24 uur voor aanvang van het vervoer aan de autoriteiten worden gemeld. In geval van een calamiteit kan hier rekening mee worden gehouden.

Vlotgetrokken
Er is geen gevaar voor de omgeving geweest. Vier sleepboten van een berger uit Terneuzen hebben het schip rond 11.00 uur vlotgetrokken. Het schip raakte licht beschadigd en lekte olie ter hoogte van de boegschroef. Het schip was op weg naar de haven van Antwerpen.