Wekelijks Persbericht Stadsdeel Slotervaart 29 mei 2008

29 mei 2008

Bijna ¤ 700.000,- euro voor jongerenwerk

Het stadsdeel betaalt Kansweb bijna 700.000 euro voor de uitvoering van het jongerenwerk in 2008. Uitgangspunt van het jongerenwerk is activering van tieners en jongeren. Het jongerencentrum is er niet om rond te hangen, maar om activiteiten te bedenken, te organiseren en uit te uitvoeren. Extreme overlastgevende en criminele groepen zijn niet de doelgroep van het jongerenwerk. Het jongerenwerk in de jongerencentra Oportuna, The Basement en de Matrixx Slotervaart wordt sinds april 2007 uitgevoerd door Kansweb en maakt de omslag van vrijblijvende 'inlopen' naar gerichte activiteiten zoals theaterworkshop (Oportuna), een fotoproject (Matrixx samen met Ish) en Culturele en Kunstzinnige Vorming voor leerlingen van TEC Amsterdam (The Basement).

Begroting basisscholen: Marcouch mist citotoets

Het schoolbestuur van de openbare scholen in Nieuw West hanteert een weerstandsreserve van twintig procent. Dit is het maximale percentage uit een schaal van vijf tot twintig procent, dat wordt geadviseerd sinds scholen jaarbedragen als lumpsum krijgen, waaruit zij ook de tegenvallers betalen. Het bestuur van de Stichting Westelijke Tuinsteden Openbaar Onderwijs vreest een inkomstendaling van tien procent, schrijven voorzitter Freriks en secretaris Hoebe, omdat de criteria voor de inkomsten per leerling zijn gewijzigd: etnische herkomst telt niet langer dubbel, het gaat vooral om het opleidingsniveau van de ouders. Stadsdeelvoorzitter Marcouch mist in de begroting het aantal leerlingen dat gaat deelnemen aan de Cito-toets. Het schoolbestuur vindt dat dit niet in de begroting hoort, dus moet dit in het onderwijskundig plan, vindt Marcouch. Bij de stichting Westelijke Tuinsteden Openbaar Onderwijs horen zes scholen uit Slotervaart, met bij elkaar bijna 190 juffen, meesters, directeuren en assistenten en bijna tweeduizend leerlingen. Marcouch geeft het schoolbestuur een compliment voor het teruggedrongen ziekteverzuim tot onder de zes procent. De begroting omvat ruim dertig miljoen euro voor zestien basisscholen in Nieuw-West, waarvan vijfentachtig procent naar de personele lasten gaat en 1,9 miljoen naar het bureau van het bestuur, waar in 2008 tien mensen werken. De deelraadcommissie behandelt de begroting op 5 juni, de deelraad besluit op 25 juni.

Subsidies gym, vervoer en maaltijd voor ouderen thuis

Amsterdam Thuiszorg krijgt bijna 40.000 euro om in 2008 bijna 20.000 maaltijden aan huis te bezorgen. Tegelijkertijd staan voor de ouderen die de deur uit kunnen in vijf centra wekelijks de eettafels klaar met bijna 40.000 maaltijden. De drie verzorgingshuizen De Drie Hoven, De Schutse en De Riekerhof, het Dienstencentrum Oostoever en de kerk De Ar krijgen hiervoor van Slotervaart bijna een euroton. De meeste mensen die naar de eettafels gaan, worden gehaal en gebracht door de stichting Ouderenvervoer Amsterdam Nieuw-West. Die krijgt ook subsidie, voor het groepsvervoer en de boodschappendienst is bij elkaar circa 23.000 euro beschikbaar. Verder is er voor de gymnastiekgroepen van de Aanvullende Thuiszorg bijna 40.000 euro, krijgt de Ouderenadviesraad OAR 7.500 euro en krijgt de ouderenvereniging ANBO bijna drieduizend euro. Slotervaart geeft alles bij elkaar bijna vijf ton uit aan ouderenbeleid, waaronder ook huisbezoeken voor 75-plussers, thuisadministratie en kleine woningaanpassingen.

Alcoholverbod Delflandplein- en Koningin Wihelminabuurt met jaar verlengd

Het alcoholverbod voor de Delflandpleinbuurt en de Koningin Wilhelminabuurt wordt met een jaar verlengd tot 1 juni 2009. De politie meldt dat het huidige verbod de overlast merkbaar heeft verminderd, maar nog niet heeft teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau. Opheffing van het verbod zou weer tot toename van de overlast leiden. Op korte termijn wordt het alcoholverbod geëvalueerd.

Plan voor eetcafé Plesmanlaan

Het dagelijks bestuur is akkoord met een plan voor een eetcafé met parkeerruimte aan de Plesmanlaan, hoek Louis Davidsstraat. De bouw van een eetcafé past niet in het huidige bestemmingsplan. Er moet een vrijstellingsprocedure worden gevolgd. Het plan geeft daarvoor de ruimtelijke onderbouwing en de randvoorwaarden. Het plan wordt besproken in de raadscommissievergadering van 4 juni. Op 25 juni beslist de stadsdeelraad of de vrijstellingsprocedure kan worden gestart.

Jaarlijks 16,5 ton huishoudelijk afval

In 2007 is in totaal 16,5 ton huishoudelijk afval ingezameld, waarvan 1,7 ton papier, 1,7 ton grof vuil en een halve ton glas. Dit blijkt uit cijfers van het Milieujaarverslag 2007. In het milieujaarverslag wordt verantwoording afgelegd over het uitgevoerde milieubeleid in 2007 en de realisatie van de acties uit het Milieuprogramma 2008. Ook staat hierin informatie over handhaving, controles, klimaatbeleid, milieuactiviteiten voor bewoners en luchtkwaliteit. Het volledige Milieujaarverslag 2007 is te lezen op www.slotervaart.amsterdam.nl.

Toekomstdebat Het Oog van de Orkaan

Kunstenaarscomplex Nieuw en Meer viert zijn twintigjarig bestaan op 21 juni met een groots buurtevenement en toekomstdebat 'Het Oog van de Orkaan' op locatie Nieuw en Meer. Instellingen, omliggende bedrijven en bewoners wisselen tijdens een debat van gedachte over de toekomst van het De Nieuwe Meer-terrein tot het jaar 2041. Het Oog van de Oorkaan is gekoppeld aan de kunstmanifestatie Culinair Lint. Onder het thema 'Aan tafel gaan' zijn er tijdens het evenement diverse kunstinstallaties te zien op het raakvlak voedsel en kunst. De Stichting krijgt ruim 3.800 euro voor de organisatie.

¤ 60.000, - euro voor het Computerclubhuis

Ruim twintig jongeren van 10 tot 18 jaar computeren van maandag tot en met vrijdag 15.00 uur tot 19.00 uur in het Computerclubhuis, de naschoolse en laagdrempelige ict-ontmoetingsplek in het junior Calvijn College. Mentoren maken de jongeren wegwijs in programma's als Flash, Dreamweaver of Photoshop. In de muziekstudio gaan de jongeren zelf aan de slag met multimedia en doen zij computervaardigheden op. Het stadsdeel betaalt het Computerclubhuis, ¤ 60.000, - euro voor 2008. Elk kwartaal wordt via hun online portfolio gekeken of de jongeren beter hebben leren omgaan met de computer. Informatie en aanmelden: 020 4889 824 of info@computerclubhuis.org

Overtoomse Veld en Delflandpleinbuurt kansenzone voor bedrijven

Slotervaart wil dat de stedelijke vernieuwingsgebieden Overtoomse Veld en Delflandpleinbuurt economische kansenzones worden. Hier kan de gemeente onder meer bedrijven cofinancieren. Accent ligt op een verbetering van het vestigingsklimaat. Ondernemers in Overtoomse Veld en de Delflandpleinbuurt ondervinden veel last van de grootschalige herstructurering en de opeenstapeling van sociaalmaatschappelijke problemen. De komende periode wordt onderzocht of de aangewezen gebieden aan de specifieke criteria voldoen voor de bovenwettelijke maatregelen. Om concurrentievervalsing met bedrijven net buiten de kansenzone te voorkomen kunnen ondernemers onder meer gebruik maken van de huidige Stimuleringsregeling Detailhandel. Amsterdam financiert de investeringsregeling voor 2008/2009 met ruim 1 miljoen euro, de stadsdelen voeren uit. De regeling wordt 4 juni in de gemeenteraad behandeld.

Een ton tegen bouwoverlast

Het Dagelijks Bestuur trekt in 2008 ruim een ton euro uit voor het interimbeheer van Overtoomse Veld. De voorgestelde maatregelen moeten de overlast, die voorkomt uit bouwprojecten, zoveel mogelijk beperken of compenseren en de leefbaarheid in de wijk verbeteren. Het interimbeheer richt zich op veiligheid, het bevorderen van sociale activiteiten, extra maatregelen voor het August Allebéplein en verbetering van leefbaarheid rond alle woningen. Dit betekent onder meer aanpassingen in de openbare ruimte, waar nodig extra reiniging, schoonmaak- en herstelacties, sociale, culturele en sportactiviteiten en evenementen op het August Allebéplein, werkprojecten voor jongeren en het plaatsen van kunst. De klachtenlijn wordt verbeterd, voor bewoners worden schouwen georganiseerd en thema-avonden over leefbaarheid.

Vernielingen bij De Oeverlanden

De hekken om de strandjes van De Oeverlanden worden met regelmaat vernield. Inmiddels zijn de reparatiekosten opgelopen tot bijna ¤ 14.000. De hekken die voorkomen dat honden op de stranden komen zijn eind 2007 op verzoek van recreanten geplaatst, zodat de strandjes het gehele jaar door vrijblijven van hondenpoep. Na elke reparatie worden de hekken stelselmatig gesloopt. Bezoekers van De Oeverlanden wordt gevraagd extra oplettend te zijn. Ziet u onraad, meld dit aan de politie telefoon 0900-8844 of aan het stadsdeel telefoon 14020.

Wekelijks overzicht openbare optredens van leden van het dagelijkse bestuur


* Vrijdag 30 mei 12.00- 14.00 uur Afgevaardigden Franse ambassade op werkbezoek in Slotervaart. Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch ontvangt de heren Comoy en Blum. Locatie: Pieter Calandlaan 1;
* Vrijdag 30 mei 13.00 - 17.00 uur Banenmarkt `West Werkt` Stadsdeelwethouder Paulus de Wilt helpt werkzoekenden contact te leggen met werkgevers. Locatie: De Meervaart, Meer en Vaart 300;
* Zaterdag 31 mei 9.30- 17.00 uur Voetbaltoernooi voor weeskinderen in Marokko. Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch aanwezig. Voetballen voor weeskinderen in Marokko. Locatie: Sportcomplex F.C. Chabab, Overschiestraat 192;
* Zondag 1 juni 14.00 - 17.00 uur Buurtfeest Delflandpleinbuurt. Locatie: Koningin Wilhelminapark Organisatie: bewoners samen met Calvijn-scholieren. Met spelprogramma voor kinderen van 4 tot 14 jaar, hapjes, drankjes en muziek en dans door DJ Marcel, shantykoor De Verenigde Handelscompagnie en De Topys;
* Maandag 2 juni 15.30- 16.30 uur Wegener workshop: Journalisten en hun berichtgeving over Slotervaart. Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch bespreekt een casus met journalisten. Locatie: Pieter Calandlaan 1, Raadzaal;
* Dinsdag 3 juni 15.15- 17.15 uur Naturalisatieceremonie. Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch reikt bewijzen van Nederlanderschap uit aan nieuwe Nederlanders.Locatie: Stadhuis, Amstel 1
* Dinsdag 3 juni 18.45- 20.30 uur Afsluiting opvoedondersteuning Triple B voor vaders met bijdrage van stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch. Locatie: Eigenwijks, Jan Tooropstraat
* Woensdag 4 juni 13.00 uur Opening straatspeeldag door stadsdeelwethouder Paulus de Wilt. Met spelletjes voor kinderen: zaklopen, ballengooien, hoepelen, steltlopen en skeeleren. Locatie: Kasterleepark;
* Woensdag 4 juni 14.00- 15.30 uur Eindconferentie ouderentraining met bijdrage van stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch. 120 ouders van tien basisscholen in Nieuw West ronden hun training af. Locatie: Vliegbasis de Huygens, ACT2ACT, Jan Evertsenstraat 759
* Woensdag 5 juni 13.00- 15.30 uur Gastles op Hervormd Lyceum West door stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch aan klas 4 HAVO over verschillende thema's. Locatie: Hemsterhuisstraat 79
* Woensdag 5 juni 17.15- 18.15 uur Opening Nieuwe Locatie Ondernemershuis Nieuw West door stadsdeelwethouder Paulus de Wilt. Het ondernemershuis ondersteunt ondernemers en startende ondernemers met informatie over ondernemen in Nieuw West. Locatie: Osdorpplein 519;
* Zaterdag 7 juni 11.00- 15.00 uur Milieumarkt Slotervaart. Aanwezig: stadsdeelwethouder Paulus de Wilt. Bewoners maken kennis met duurzame producten, natuur in eigen stad en eigen bijdragen aan schoner milieu. Locatie: Eigenwijks, Jan Tooropstraat 6;
* zaterdag 7 juni 8.30 uur. Opening Special Olympics door stadsdeelwethouder Paulus de Wilt (Sport). 1700 sporters met verstandelijke handicap nemen deel aan Nationaal Special Olympics Amsterdam op 6,7 en 8 juni. Locatie: Velodrome, Sloterweg 1045;
* Zaterdag 7 juni 12.00- 19.00 uur Ontvangst Belgische wielrenners uit Malle met welkomstwoord door stadsdeelwethouder Paulus de Wilt. Sportief uitwisselings-evenement. Locatie: Westmallepad 2.