Gemeente IJsselstein


Wonen, werken en leren » Sport en recreatie » Recreatie

Stadsnatuurpad

Datum: vrijdag 30 mei 2008
IJsselstein heeft sinds kort een prachtig Stadsnatuurpad dat voert door het landschap en natuur en langs culturele bezienswaardigeheden. Vanuit de historische binnenstad zijn in een lus twee wandelroutes uitgezet van 9½ en 12km. De opening van het Stadsnatuurpad werd op 24 april verricht door wethouder Lappee.

IJsselstein is de poort naar de eeuwenoude polder Lopikerwaard. Het karakteristieke beeld van deze polder bepaalt voor een deel het stadsbeeld. In een aantal nieuwbouwwijken is het patroon van boerenweggetjes, dijkjes, boomgaarden en sloten van de Lopikerwaard nog te herkennen. De Hollandse IJssel loopt door de binnenstad van IJsselstein Ook de groenstructuur van de Hollandse IJssel, met dijken, bosjes, jaagpaden en landerijen, geeft de stad een landelijk karakter. Fruitboomgaarden, populierenbosjes en grienden doorbreken het vlakke weidepatroon. In enkele wijken leiden oude boomgaarden een nieuw leven als wijkpark.
Het stadsnatuurpad voert de wandelaar door de historische binnenstad met tal van culturele bezienswaardigheden en via de nieuwbouwwijken naar het rustige, groene buitengebied van de stad. Wist u dat IJsselstein de grootste fruitbomencollectie in het openbaar groen heeft van Europa? Circa 2.000 fruitbomen met bijna 800 verschillende appelrassen en 200 verschillende peerrassen.
Het routeboekje van het stadsnatuurpad geeft een routebeschrijving en neemt de wandelaar mee op ontdekkingstocht. Onderweg kunnen diverse onderzoekjes uitgevoerd worden met de materialen uit het bijbehorende rugzakje of met spullen van thuis. Met de onderzoekjes ziet de wandelaar bijzonderheden waaraan hij/zij anders gemakkelijk voorbij zou lopen. Deze mini-onderzoekjes zijn spannend voor jong en oud.

Het natuurpadboekje is uitgevoerd als luxe vierkleurendruk brochure. Het handzame A5-formaat maakt het boekje makkelijk mee te nemen in rugzak, fietstas of binnenzak. Talrijke foto's en plaatjes begeleiden de tekst. De mini-onderzoekjes zijn direct herkenbaar in hun blauwe kaders.

Het routeboekje en het rugzakje van het stadsnatuurpad IJsselstein zijn te koop bij het VVV IJsselstein, Utrechtsestraat 41a, IJsselstein.
Ook de molenwinkel, de boekhandels en de receptie van camping De Voormolen zijn verkooppunt. Kosten: EUR 3,00 voor het routeboekje en EUR 12,95 voor het rugzakje met onderzoeksmateriaal (incl. routeboekje).