Politie Amsterdam-Amstelland



Politie controleert recreatievaart / Oranjesluizen (30/05/08)

Politie Amsterdam-Amstelland heeft vrijdagmiddag en -avond in samenwerking met andere diensten een grootschalige controle gehouden op de hoofdvaarwegen nabij de Oranjesluizen. Naast vaardocumenten werd gecontroleerd op veiligheidsvoorschriften, gedragsregels, alcohol en rechtmatig bezit.

De politie zette haar eigen Team Water in maar ook het Bureau Financiële Economische Recherche en Bureau Zware Criminaliteit. Samenwerkende partners van het Korps Landelijke Politie Diensten, Douane, Belastingdienst, Dienst Werk en Inkomen, Rijkswaterstaat en het Agentschap Telecom sloten daarbij aan. Gemeente Amsterdam leverde verder ondersteuning met de Dienst Binnenwater Beheer, Havendienst Amsterdam en het Stadsdeel Zeeburg.

Snelle motorboten

Bij de controle van snelle motorboten werd veelal gelet op veiligheidseisen. Zo moeten er voldoende zwemvesten aan boord zijn, een goed werkende brandblusser en een dodemanskoord. Schippers van deze vaartuigen moeten in het bezit van een vaarbewijs en zij moeten een registratiebewijs van hun schip kunnen tonen. Ook werd gelet op vaar- en gedragsregels. In deze categorieën werd 11 keer een proces-verbaal opgemaakt.

Marifoon

Gecontroleerde vaartuigen kregen ook bezoek van personeel van het Agentschap Telecom als er een marifoon aan boord was. De eigenaar moet onder andere een bedieningscertificaat kunnen overleggen. De dienst controleerde 42 vaartuigen waarbij op 28 schepen alles in orde was. In vier gevallen bleek er een technische fout aanwezig te zijn in de apparatuur. In de overige tien gevallen werd proces-verbaal opgemaakt.

Accijns

De Douane controleerde de inhoud van brandstoftanks door het nemen van monsters. De controles zijn gericht op het ontduiken van accijnzen. Soms hebben schippers van plezierjachten goedkope (rode) diesel aan boord hetgeen niet is toegestaan. Van 22 schepen werd de brandstof gecontroleerd maar er werden geen overtredingen waargenomen.

Rechtmatig bezit

De Belastingdienst en de Dienst Werk en Inkomen controleerden samen met de politie op rechtmatig bezit van het vaartuig en op de financiering daarvan. Ter voorkoming van witwassen van geld middels de aanschaf van een pleziervaartuig controleerden de diensten eerder dit jaar ook al in winterstallingen van jachthavens. De politie deed op dit gebied tien onderzoeken waarbij drie dossiers werden geopend hetgeen een nader onderzoek betekent. De Belastingdienst hield aan de controles dertien onderzoeken over. DWI kwam niet tot verder onderzoek.

Alcohol

Veel schippers werden ook op alcohol gecontroleerd. Op het water is een promillage van 0,8 toegestaan. Geen van de 55 op alcohol gecontroleerde personen had te veel gedronken. In totaal zijn 39 pleziervaartuigen aan een controle onderworpen. In het algemeen hadden bemanningen daardoor een oponthoud van zo'n twintig minuten. De politie zal in de zomermaanden dergelijke controles met regelmaat uitvoeren waarvan enkele keren op een zelfde grootschalige wijze als bij deze controle.