Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 30 mei 2008

Forse subsidies om Limburgse landschappen te vrijwaren

Limburgse regionale landschappen 'Lage Kempen', 'Kempen en Maasland' en 'Haspengouw-Voeren' ontvangen elk 173.200 euro

De Vlaamse Regering keurde vandaag op voorstel van Viceminister-president Dirk VAN MECHELEN drie subsidiebesluiten goed voor de ondersteuning van de erkende regionale landschappen 'Lage Kempen', 'Kempen en Maasland' en 'Haspengouw-Voeren'. Die situeren zich allen in Limburg. Samen ontvangen ze 519.600 euro.

De provincie Limburg toonde zich een pionier op het vlak van landschapszorg. Eind jaren '80, begin jaren '90 ontstonden reeds spontane vormen van samenwerking tussen de provincie, de gemeentebesturen en lokale partners om de teloorgang van enkele typische Limburgse landschappen op een georganiseerde en efficiënte manier tegen te gaan. Die samenwerkingsverbanden werden geformaliseerd nadat de Vlaamse Regering eind jaren negentig de decretale basis goedkeurde voor de oprichting van de zogenaamde regionale landschappen.

Een regionaal landschap is een streek met een eigen identiteit en met een belangrijke natuur- en landschapswaarden die duurzaam worden ontwikkeld. Dit gebeurt via officiële samenwerkingsverbanden tussen de provincie, de gemeenten en diverse belangengroepen uit verschillende sectoren in het buitengebied (natuurverenigingen, recreatie, landbouwers, particulieren, toerisme,...). Het herstel en onderhoud van kleine landschapselementen neemt daar een belangrijke plaats in.

Sinds 2005 werd zo het hele grondgebied van de provincie Limburg ondergebracht in drie erkende regionale landschappen; de 'Lage Kempen', 'Kempen en Maasland' en 'Haspengouw-Voeren'.

Gezien deze drie regionale landschappen een werkingsgebied hebben dat groter is dan 70.000 ha, hebben zij elk recht op een Vlaamse subsidie van 173.200 euro. Dat geld moet dienen om de loonkost van de landschapsanimatoren, de werkingskosten en de uitvoering van landschapswerken te dekken. Daarnaast kunnen de regionale landschappen ook nog rekenen op provinciale subsidies.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

Url: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1205996660186