Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Ministerie van VWS

ZORG GAAT OOK BURGERSERVICENUMMER GEBRUIKEN

Vanaf 1 juni is de Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg van kracht. Naast de overheid kan dan de zorgsector het burgerservicenummer (BSN) gebruiken bij het uitwisselen van gegevens. Zorgverleners krijgen een jaar de tijd om het BSN in te voeren: vanaf 1 juni 2009 zijn zij verplicht het nummer te vermelden.

De nieuwe wet maakt een eind aan het gebruik van verschillende persoonsnummers door zorgverleners, indicatieorganen en zorgverzekeraars. Het BSN is een uniek en persoonsgebonden nummer. Door het gebruik van het BSN moet het aantal fouten bij het uitwisselen van patiëntgegevens verminderen. Ook biedt het betere bescherming tegen identiteitsfraude en maakt het declareren eenvoudiger.

Identiteit vaststellen
Voordat een zorgverlener het BSN gaat gebruiken bij het uitwisselen van gegevens, moet hij zeker weten dat het nummer hoort bij de patiënt. Daarom zullen behalve de ziekenhuizen nu ook andere zorgverleners zoals de huisarts, tandarts of fysiotherapeut hun patiënten kunnen vragen een identiteitsdocument te tonen.

Overzicht
Het Informatiepunt BSN in de zorg en landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) houdt een overzicht bij van alle zorgverleners die BSN opvragen. Iedereen kan zo nagaan wie zijn of haar BSN heeft opgevraagd. Dat kan vanaf 1 juni via de website van het informatiepunt, www.infoBSNzorg.nl. Het Informatiepunt BSN in de zorg en landelijk EPD is een initiatief van het ministerie van VWS, het Nationaal Instituut ICT in de zorg en het CIBG.

Landelijk elektronisch patiëntendossier
Het gebruik van het BSN een voorwaarde voor de landelijke invoering van het EPD. Hiermee kunnen bevoegde zorgverleners, als dat nodig is, medische gegevens van hun patiënten op een betrouwbare en veilige manier uitwisselen. Het landelijk uitwisselen van medische gegevens moet bijdragen aan het verminderen van het aantal vermijdbare medicatiefouten, onnodige ziekenhuisopnames en zelfs doden.

(einde persbericht)