Provincie Overijssel

Arcadis voert milieu-onderzoek naar tracés N340

Bij de Europese aanbesteding voor het milieueffectonderzoek naar de tracés van de N 340, Zwolle-Ommen, is Arcadis als beste naar voren gekomen. Provinciale Staten en de gemeenteraden van Zwolle, Dalfsen en Ommen nemen in juni een besluit over de definitieve richtlijnen voor het milieueffectonderzoek. Arcadis voert het onderzoek uit in opdracht van de provincie Overijssel. In het milieueffectonderzoek worden alle effecten op het milieu en de leefbaarheid, waaronder barrièrewerking, geluid, lucht, landschap, natuur en water in beeld gebracht.

Het effect op het milieu is niet het enige dat aandacht krijgt. De gevolgen voor de landbouw en de kosten van de alternatieven/varianten zijn bijvoorbeeld ook onderdeel van het onderzoek (planstudie-deel).

Twee fasen

Het milieueffectonderzoek gebeurt in twee fasen: met een Plan-MER en een Besluit-MER. De eerste fase van de planstudie en het Plan-MER bestaat uit een vergelijking van alle alternatieven en varianten. Dit deel is eind 2008 klaar. Op basis van deze informatie nemen Provinciale Staten in 2009 een tracébesluit. Dit tracébesluit is de basis voor de tweede fase van de planstudie en het op te stellen Besluit-MER. Hierin wordt het gekozen tracéalternatief verder uitgewerkt. De concrete milieueffecten van het uiteindelijke wegontwerp en andere effecten op de omgeving worden dan verder onderzocht en beoordeeld. Als het Besluit-MER gereed is, nemen de gemeenteraden van Zwolle, Dalfsen en Ommen een besluit over de inpassing van de weg in de bestemmingsplannen.

Meer informatie over de verbetering van de N 340 is te vinden op http://www.provincie.overijssel.nl/n340 .