NCRV

Het 3e Testament

Schilder Gerti Bierenbroodspot en een ex-crimineel

Zaterdag 31 mei 2008
19.00 uur, Nederland 2

Op zaterdag 31 mei leveren schilder en beeldhouwer Gerti Bierenbroodspot en ex-crimineel Eddy Dijkhuizen de bijdragen aan deze aflevering van het Het 3eTestament.

De schilder en beeldhouwer Gerti Bierenbroodspot opent zondag 25 mei haar nieuwe tentoonstelling Atlantis Rising, met als verhaal het vroegere eiland Atlantis. Het eiland dat na een verschrikkelijke aardbeving gevolgd door een tsunami verdween naar de bodem van de zee. De Atlantiden en hun beschaving gingen verloren; slechts de herinnering en de mythe bleef. De schilder en beeldhouwer Gerti Bierenbroodspot is al jaren bezig om deze verloren archeologische droomwereld te herscheppen.
Met schilderijen, aquarellen, tekeningen en beelden in albast en brons. Het verhaal past ook in onze moderne wereld van plotselinge natuurrampen en onzekerheden over de toekomst van onze planeet.

Eddy Dijkhuizen was geen lieverdje vroeger. Zijn Picassobar werd bezocht door criminelen, hij had een handel in spacecake en zijn handjes zaten los. Toen hij min of meer een keer per ongeluk in een kerk belandde, had hij daar een ervaring die zijn leven op zijn kop zette. Eddy stopte met zijn oude leven en heeft inmiddels een kindertehuis in Thailand gebouwd. In Het 3e Testament vertelt hij wat er met hem gebeurde en hoe die ommekeer tot stand kwam.

Het 3e Testament laat zien hoe mensen anno 2008 bezig zijn met zingeving en geloof. Het programma heeft niet de pretentie een tweede Bijbel samen te stellen. Wel biedt Het 3e Testament een platform voor het toenemend aantal mensen dat inspiratie vindt in geloof en zingeving. In dit wekelijks reportageprogramma wordt een eigentijds vervolg op de bijbel 'geschreven' in de vorm van een verrassend initiatief, een opvallende visie of een rauwe aanklacht. De mooiste bijdrages uit de serie worden uiteindelijk gebundeld tot een echt Derde Testament.

De nieuwe serie van Het 3e Testament is vanaf 28 juni te zien.