Gemeente Zijpe


2008-05-13 Open dag rioolwaterzuiveringsinstallatie Stolpen .

Schoon water is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Dagelijks produceren de inwoners van het gebied boven het Noordzeekanaal (het beheersgebied van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) ruim 120 liter afvalwater per persoon. Daarnaast lozen ook nog eens 27.500 bedrijven hun afvalwater op het riool. Alles bij elkaar is dat zo'n 100 miljoen kubieke meter per jaar.

Een van de belangrijkste taken van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is het zuiveren van al dat afvalwater, zodat het weer kan worden teruggegeven aan het oppervlaktewater. Hoe dat precies gebeurt, kunt u op zaterdag 31 mei komen bekijken in rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Stolpen. Tussen 10.00 en 16.00 uur bent u van harte welkom om met het hele gezin op een leuke manier kennis te maken met het zuiveringsproces. Elk kwartier start een rondleiding over het terrein. Daarnaast is er een tentoonstelling ingericht over de werkzaamheden van het hoogheemraadschap en hebben we de ondergrondse buizenstelsels voor u zichtbaar gemaakt. Voor de kinderen zijn er waterspellen, waardoor ze spelenderwijs een idee krijgen van waterbeheer in sloten en kanalen.

De RWZI staat aan de oostzijde van het Noordhollandsch Kanaal, ter hoogte van buurtschap Stolpen: Schagerweg 2, 1751 DA, Schagerbrug.