Dag van de Bouw op 31 mei 240 bouwlocaties open voor publiek

20/05/2008 16:41

Bouwend Nederland

Zaterdag 31 mei is het de Dag van de Bouw. Dan houdt Bouwend Nederland met de aangesloten bedrijven voor de derde keer open huis op liefst 240 bouwlocaties door heel Nederland. Van 10.00 tot 16.00 uur kan het publiek kennis maken met de vele, vaak boeiende of verrassende aspecten van de bouw.

Bezoekers welkom

Met rondleidingen, diavoorstellingen en speciale acties kan het publiek de bouw van projecten van dichtbij bekijken. In die opzet is de Dag van de Bouw in korte tijd uitgegroeid tot een omvangrijk, landelijk evenement met unieke projecten en enthousiaste bezoekers.

Dit jaar worden meer dan 80.000 bezoekers verwacht. Dit kunnen omwonenden en passanten van een bouwproject zijn, of medewerkers, familie en relaties van het bouwbedrijf. Ook komen veel mensen langs die gewoon graag een uitstapje in de omgeving maken. Iedereen is welkom!

Bouwlocaties

Dit jaar doen 240 projecten mee in het hele land. Al deze locaties zijn zaterdag 31 mei eenmalig toegankelijk en de bouwbedrijven geven toelichtingen op hun project met alle wetenswaardigheden. Vaak zijn er ook kinderactiviteiten. De bouwlocaties zijn bijvoorbeeld kantoren, scholen, wijken, huizen, sportcomplexen, tunnels, sluizen en wegen. Speciale projecten zijn de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, Voetbalstadion Zwolle, Stedelijk Museum Amsterdam, Hubertustunnel Den Haag, Centraal Station Rotterdam, Hogeschool Utrecht, Ringweg Groningen, Turfschip Breda, verbreding A2, verbreding A58 en Hanzelijn Dronten.

Startsein Dag van de Bouw

Ella Vogelaar, minister van Wonen, Wijken en Integratie geeft het startschot voor de Dag van de Bouw op vrijdag 30 mei bij de Hubertustunnel in Den Haag. Zij bezoekt ook op zaterdag 31 mei de bouw van het gezondheidscentrum Bethaan in Arnhem. Verder vinden bij projecten door het hele land speciale openingshandelingen plaats met gedeputeerden en wethouders.

Op de website www.dagvandebouw.nl staat het overzicht van alle 240 projecten met een omschrijving. Verder staat bij het onderdeel pers foto's en campagnebeelden van de Dag van de Bouw die rechtenvrij voor publicatie over de Dag van de Bouw gebruikt kunnen worden.

Bijlage bij persbericht Dag van de Bouw op 31 mei, 240 bouwlocaties open voor publiek

Achtergrond evenement

De eerste Dag van de Bouw in 2006 telde 68 deelnemende projecten en 35.000 bezoekers. In 2007 waren dat 208 projecten met 68.000 bezoekers. Tijdens de derde Dag van de Bouw zullen 240 projecten de deuren openen met naar verwachting meer dan 80.000 bezoekers.

De Dag van de Bouw is onderdeel van de imagocampagne van Bouwend Nederland en de aangesloten bedrijven. Een open dag is voor de bouw een goede mogelijkheid om het publiek kennis te laten maken met het vakmanschap, de innovaties en opleidingen in de bouw. Bouwbedrijven vertellen er graag over.

Maatschappelijk betekenis

De bouw- en infrabedrijven vormen een sector van belang voor de economie in Nederland. De bedrijfstak kent een jaaromzet van zo'n 60 miljard en speelt een vitale rol op het gebied van wonen, werken, recreëren zich, milieu en mobiliteit. In de bouw en infra werken circa 500.000 mensen in uiteenlopende functies. Het op peil houden van een kwalitatieve en kwantitatieve personeelsbezetting is van groot belang. Vandaar dat dit voorjaar de campagne 'The Skyline is yours' gestart is. De bedrijfstak biedt jongeren een breed scala aan opleidingen, aantrekkelijke loopbaanperspectieven en goede verdiensten.

Welke aspecten van de bouw komen nog meer bij de projecten van de dag van de Bouw aan bod? In veel gevallen speelt het milieu een grote rol of zijn innovatieve methoden en technieken ontwikkeld. Bij de bouw komen vaak onverwachte of ongewone problemen naar voren en komt het voor bouwbedrijven aan op hun creativiteit. Door een project te bezoeken, blijkt wat er allemaal komt kijken bij de realisatie van een bouwwerk. Van ontwerp tot na de oplevering dienen de zaken tot in de puntjes geregeld te worden. Met De Dag van de Bouw hopen bouwbedrijven dat er meer begrip en waardering ontstaat voor de opgaven waarvoor zij staan.

Regionale initiatieven

Naast de landelijke aftrap van de Dag van de Bouw op vrijdag 30 mei in Den Haag zijn door het hele land ook regionale openingen en speciale initiatieven. Vaak in samenwerking met de provincie en/of gemeente waarin het bouwproject wordt gerealiseerd. Enkele speciale openingen zijn:


- In Breda is er voorafgaand aan de Dag van de Bouw een 'Leerlingendag van de Bouw' waarbij leerlingen van het VMBO en MBO in de regio Breda worden uitgenodigd om een kijkje te nemen op 30 mei op bouwprojecten in Breda en omgeving.


- In Venlo wordt op zaterdag 31 mei het convenant van de gemeente Venlo in samenwerking met Bouwend Nederland getiteld 'Samen sneller en beter' ondertekend op het terrein van het project Maasboulevard Venlo.


- In Amsterdam is de speciale opening van de elf projecten van de Noord-Zuidlijn. Bouwend Nederland-voorzitter Elco Brinkman zal daar samen met de Amsterdamse wethouder Peter Heerema de aftrap verzorgen.


- In Zaanstad is bij het project Tracé Zuidelijke Randweg over een lengte van één kilometer van alles te doen en te zien. Dit de grootste investering in de geschiedenis van Zaanstad


- In Zevenhuizen vindt in samenwerking met het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard de opening plaats van het restauratieproject van Sluis Zevenhuizense Verlaat.

Meer informatie over deze projecten en andere initiatieven, kijk op www.dagvandebouw.nl





http://www.bouwendnederland.nl




Bouwend Nederland