Nederlands Architectuurinstituut

Persbericht (23 mei 2008) Staatssecretaris Bussemaker ontsteekt Olympisch vuur - Zaterdag 31 mei opening van de tentoonstelling NL28 Olympisch vuur
NAi Rotterdam (Zaal 1) en NAi Rotterdam

Een hele zomer lang fantaseert en speculeert het Nederlands Architectuurinstituut over sport en ruimte, water en energie, landschap en infrastructuur in een tentoonstelling over de toekomst van Nederland: `NL28 Olympisch vuur'. Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft zaterdagmiddag 31 mei om 15.30 uur de aftrap voor deze Olympische tentoonstelling. Turntalenten Herre Zonderland en Arjan Butter geven die middag een demonstratie in de zaal. `NL28 Olympisch vuur' is tot en met 21 september te zien in het NAi.

De Spelen van 2028 in Nederland? Dat is niet ondenkbaar. Al in 2005 lanceerde NOC*NSF een werkgroep met vertegenwoordigers uit de sport, overheid, bedrijfsleven en wetenschap om een Olympisch sportklimaat te realiseren. Een goed sportklimaat kán leiden tot een kandidaatstelling van Nederland voor de Olympische en Paralympische Spelen van 2028. Het NAi speelt met `NL28 Olympisch vuur' in op deze gedachte en presenteert de plannen, studies en toekomstscenario's voor Nederland anno 2028.

De impact van de Spelen
De Olympische Spelen hebben betekenis op vele fronten: sport, economie, citymarketing, stadsontwikkeling, en zelfs regionale en landelijke ontwikkeling. Het kan de identiteit van een land versterken en grote planologische problemen agenderen of oplossen. Denk aan de verbetering van infrastructuur en de bouw van stadions, hotels en topsportaccommodatie, maar ook aan de aanleg van sportfaciliteiten in de stad, zoals de voetbal- en basketbalvelden. Stel dat Nederland in 2028 de Spelen organiseert, wat zou dat dan betekenen voor de bestaande ruimte van ons land?

Studenten van de Academie van Bouwkunst Rotterdam en het Berlage Instituut onderzochten in samenwerking met het Rotterdamse architectenbureau MVRDV gedurende twee jaar de haalbaarheid en de ruimtelijke kansen voor Nederland. Daaraan koppelden zij thema's als klimaatverandering, waterhuishouding en energiewinning op diverse manieren aan oplossingen voor stadions, infrastructuur en atletenhuisvesting. De studies resulteerden in verschillende scenario's voor Olympische Spelen in Nederland in 2028, én in inventieve ontwerpen voor stadions van de toekomst. Het NAi presenteert de resultaten van de onderzoeken met film en animaties en toont de maquettes van de stadions van de toekomst in een in de zaal gebouwde arena die plaats biedt aan 150 bezoekers.

Wils en Treurniet
Een historische tijdlijn van bijna 100 meter lang geeft een indruk van de impact die de Spelen hebben gehad op eerdere gaststeden als Montreal, Los Angeles, Sydney en Beijing. Dit overzicht geeft de ontwikkeling weer van de Olympische Spelen in logo's, affiches, medailles, stadions, en Olympische dorpen door de tijd heen. 1928 is een bijzonder jaar, toen werden de Olympische Spelen georganiseerd in Amsterdam. Het NAi beheert het archief van architect Jan Wils, de ontwerper van het Olympisch stadion en toont in de tentoonstelling de schetsen, bouwtekeningen en foto's.

De liefhebber van Olympische memorabilia kan in de tentoonstelling zijn hart ophalen. Het NAi toont stukken uit de collectie van de heer Treurniet, die in het bezit is van een verzameling van 2200 voorwerpen die te maken hebben met de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928. Hoogtepunt uit zijn collectie is het officiële affiche van de Spelen in 1928 van de hand van Jos Rovers. Het origineel wordt in de tentoonstelling geëxposeerd.

Olympisch parcours voor kinderen
Voor kinderen van zes tot twaalf jaar is een Olympisch parcours gemaakt in de tentoonstelling: de tienkamp. Aan de hand van allerlei vragen en opdrachten komen ze meer te weten over de Olympische Spelen, de stadions en de sporters. Aan de tienkamp is ook een ontwerpwedstrijd verbonden voor het beste idee voor het gebruik van een stadion ná de Olympische Spelen.

Olympische activiteiten
Rondom de tentoonstellingsperiode zijn er verschillende activiteiten. Zondag 1 juni om 15.00 uur draait in het NAi de film Bird's Nest, Herzog & de Meuron in China van Christoph Schaub en Michael Schindhelm, over de bouw van het nationaal stadion voor de Olympische Spelen in Beijing met aansluitend een debat en donderdag 5 juni is er de lezing `Learning from Londen' van Ricky Burdett. Burdett is hoofdadviseur van het stedenbouwkundig ontwerp van London 2012.

Tijdens de Parade (11 t/m 22 juni) speelt toneelgroep Donatella Civile dagelijks in Zaal 1 de theatermonoloog `De hand van God', over voetballer Maradonna. In augustus organiseert het NAi in samenwerking met NRC rondom een aantal finalewedstrijden een lezingenserie waarin sport en architectuur samen komen en in september is een afsluitend symposium rondom 2028 met o.a. architect Winy Maas als spreker.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie `NL28 Olympisch vuur'. In het boek geven o.a. Riek Bakker, Jet Bussemaker, Rudolf Das, Carolien Gehrels, Job Cohen, Anton Geesink, Ivo Opstelten en Dirk Sijmons hun visie op Olympische Spelen in 2028. Het boek wordt uitgegeven door NAi Uitgevers en kost EUR 29,50. ISBN: 978-90-5662-622-8.

Bestellen:

NL28 Olympisch vuur
NL28 Olympisch vuur
Maas, W.G.M.