Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 22 mei 2008 - Wolkenkamer maakt straling zichtbaar tijdens Open Dag NRG

Petten, 20 mei 2008 - Ter gelegenheid van haar 10-jarig jubileum in 2008, organiseert NRG op zaterdag 31 mei a.s. een Open Dag die geheel in het teken staat van radioactiviteit en straling in ons dagelijkse leven. Die zaterdag om 11.00 uur wordt de wolkenkamer een apparaat waarmee de natuurlijke achtergrondstraling zichtbaar kan worden gemaakt officieel in gebruik genomen door de heer Nolthenius, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen en mevrouw Thurlings, bestuurslid van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging. Ook vindt die dag in Petten de publicatie plaats van het eerste exemplaar van een voorlichtingsbrochure van Nucleair Nederland getiteld Radioactiviteit en Straling, Natuurlijk Nodig!

Tijdens de Open Dag kunnen bezoekers met eigen ogen bekijken hoe bij NRG met straling wordt gewerkt. Bezoekers worden rondgeleid door de nucleaire faciliteiten in Petten, zoals de Hoge Flux Reactor, Lage Flux Reactor, Hot Cell Laboratories en het Jaap Goedkoop Laboratorium. Ook zijn er exposities en presentaties over de vele toepassing van radioactieve straling voor welvaart, welzijn en gezondheid en wordt jong en oud uitgenodigd om zelf straling te leren meten of een korte basistraining te volgen. Uiteraard informeert NRG die dag de bezoekers ook over PALLAS, de nieuwe reactor die na 2015 de Hoge Flux Reactor zal vervangen. Vele enthousiaste NRG medewerkers zullen laten zien wat hun werk inhoudt en hoe zorgvuldig met radioactiviteit en straling wordt gewerkt. Tot slot zijn er ook diverse activiteiten voor de kinderen zoals knutselen in het pretlab, een springkussen, schminck en een mini-trein.

Inschrijving voor deze Open Dag op 31 mei a.s. van 10.00 tot 16.00 uur is verplicht via www.nrg.eu. Er zijn beperkt plaatsen beschikbaar en vol = vol. De minimale leeftijd voor rondleidingen door de nucleaire faciliteiten is 16 jaar en deelname is alleen mogelijk voor bezoekers met een geldig EU-paspoort.

Als nationaal nucleair expertisecentrum heeft NRG een belangrijke taak in het verstrekken van adequate en objectieve informatie over kernenergie en de vele toepassingen van radioactiviteit en straling. Door middel van Open Zaterdagen en Open Dagen draagt NRG bij een evenwichtige beeldvorming over de reactor en haar toepassingen.