Open Dagen Koninklijke Landmacht in Oirschot

De Koninklijke Landmacht opent dit jaar haar deuren op zaterdag 31 mei en zondag 1 juni op de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot.

De krijgsmacht is voortdurend actief voor onze veiligheid, zowel in Nederland als ver buiten onze grenzen. Defensie laat elk jaar tijdens de Open Dagen aan het publiek zien hoe de krijgsmacht zich wereldwijd inzet voor vrede en veiligheid. Dit jaar staat het thema innovatie centraal. Militairen zijn goed getrainde professionals die beschikken over het modernste materieel. Defensie gaat voorop in de nieuwste ontwikkelingen om te zorgen dat de Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marechaussee op alle niveaus snel, flexibel en doeltreffend inzetbaar zijn. Defensie staat voor innovatie in mens en materieel!

Tijdens de Landmachtdagen zijn ondermeer de volgende demonstraties te zien en te beleven:
* Air Manoeuvre optreden , waarbij de Luchtmobiele Brigade aan de hand van een speciale demonstratie laat zien hoe zij optreedt;


* Gemechaniseerd optreden, waarbij ook de gemechaniseerde eenheden hun visitekaartje afgeven door middel van een presentatie met tanks, pantservoertuigen en personeel;


* Parachutespringen door het Korps Commandotroepen (KCT);


* Combined Armed Teams, een demonstratie van samengestelde teams van infanteristen, pantsergenisten en sinds kort ook cavaleristen zoals die momenteel gezamenlijk optreden in Afghanistan;


* Gamezone, een apart ingerichte ruimte met een LAN-party waar verschillende militair-tactische computerspellen kunnen worden gespeeld;


* Nachtzichtbaan, waarin bezoekers met behulp van innovatief nachtzichtapparatuur kunnen proberen de weg te vinden over een verduisterd parcours.

Aan de hand van de demonstraties krijgt de bezoeker een beeld van het huidige optreden van de landmacht. Ook wordt het huidige en toekomstige materieel van de landmacht tentoongesteld zoals de Bushmaster, de Fennek, de Boxer en de CV-90. Daarnaast is er aandacht voor de inzet in Afghanistan. In twee nagebouwde compounds wordt het verschil zichtbaar gemaakt tussen hoe militairen woonden en werkten tijdens vroegere missies en hoe dat nu het geval is bij de huidige missie in Uruzgan.

Radio Veronica verzorgt live uitzendingen vanaf de kazerne en voor de kinderen is er een speciaal sport en spel programma. Boksers en een schutter van de Defensie Topsport Selectie verzorgen eveneens verschillende demonstraties.

Bezoekers zijn tussen 09.00 en 17.00 welkom, toegang tot de Landmachtdagen is gratis en de verwachte 100.000 bezoekers wordt aangeraden met het openbaar vervoer te reizen. Vanaf NS-station Eindhoven rijden pendelbussen naar Legerplaats Oirschot. Bezoekers die met eigen vervoer komen, worden opgevangen op centrale parkeerplaatsen en vanaf daar met pendelbussen naar de kazerne gebracht. Voor meer informatie kan men terecht op www.landmacht.nl. En voor informatie over de overige Open Dagen van Defensie kunt u kijken op www.defensie.nl.

Noot voor redacties (