Burgemeester Opstelten opent Arcade Begraafplaats St. Laurentius

29/05/2008 15:26

Bisdom Rotterdam

Zaterdag 31 mei wordt op de RK Begraafplaats St. Laurentius de arcade op feestelijke wijze in gebruik genomen.

Burgemeester Ivo Opstelten zal de openingshandeling verrichten, Mgr. A.H. van Luyn sdb, bisschop van Bisdom Rotterdam, zal een zegengebed uitspreken.

Na meer dan een jaar is de renovatie van de historische 19de eeuwse arcade op Begraafplaats St. Laurentius gereed. De arcade biedt plaats aan 55 bovengrondse grafkelders, waarvan ongeveer 2/3 vrij is om te worden uitgegeven. De overige kelders zijn in gebruik, sommige zelfs vanaf het einde van de 19de eeuw door dezelfde families.

Aansluitend hieraan voeren negen jonge dansers van Jeugdtheaterschool Rabarber een Dance d'Arcade uit, die speciaal voor deze gelegenheid is gemaakt door choreografe Judith van der Klink.

De arcade werd in 1864 ontworpen door architect H.J. van den Brink en maakt deel uit van de geheel ommuurde begraafplaats van het zgn. 'Campo Santo'-type. In Nederland zijn er slechts twee van dit soort arcades, waarvan die op St. Laurentius in Rotterdam er één is. Lange tijd was deze arcade nog slechts een schim van wat het ooit was. In april 2007 kon met behulp van diverse subsidiegevers gestart worden met de restauratie van dit monumentale funeraire erfgoed. Meer dan een jaar lang is er gewerkt aan een nieuwe fundering en aan het herstel van al het stuc-, metsel- en natuursteenwerk. Tot slot kwam er een nieuwe overkapping op. Daarmee is de arcade een architectonisch beeldbepalend element geworden in Rotterdam.

Met het herstel van de arcade is een aanzet gegeven tot de renovatie van de begraafplaats als geheel. Er is nog veel werk voor de boeg, zoals de uitbreiding van het voorplein en de herinrichting van het kinderhofje en de condoleanceruimte. Ook de grafvakken, paden en beplanting zullen worden verbeterd.

Om 10.30 uur begint het officiële programma alleen voor genodigden; vanaf 12.30 uur is er een Open Middag, waarbij het publiek de Begraafplaats met de nieuwe arcade kan bezichtigen