Nederlandse Islamitische Omroep
Programma aankondiging

Islamitische Omroep: Nioscoop 1 juni programma-informatie

Televisie
Nioscoop 1 juni 2008, 15.00 uur - 15.30 uur, Nederland 2

Verdeeldheid moslims België

In Nederland hebben we sinds enige jaren het officiële Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), als spreekbuis voor het grootste deel van de Nederlandse moslims. Ook bij onze zuiderburen in België is een dergelijke structuur te vinden. De executieve van Moslims van België, de officiële vertegenwoordiging van moslims van dat land, zit echter in de problemen. Ze is in januari dit jaar door het Belgische Ministerie van Justitie op non - actief gezet. De directe aanleiding hiervan is dat de ex-voorzitter en het hoofd van de financiën gefraudeerd zouden hebben. Alle subsidies aan dit orgaan zijn nu stop gezet. Wat is er precies gebeurd? Wat is de rol van de Belgische overheid in het vastgelopen proces van de executieve? Hoe gaat het pas geïnstalleerde bestuur de executieve weer uit het slop halen?
In Nioscoop een uitgebreide reportage over dit unieke Belgische experiment.

Radio
De Horizon zaterdag 31 mei 2008, tussen 19.30 en 20.10 uur op Radio 5

Libanon krabbelt overeind

In Libanon leek na de burgeroorlog in de jaren '80 en de strijd met Israel in de zomer van 2006 de rust maar niet te willen wederkeren. De laatste paar maanden leed het land wederom aan extreme interne verdeeldheid.Door sommigen werd gevreesd voor een nieuwe burgeroorlog. Al sinds november vorig jaar werd geprobeerd een nieuwe president te kiezen en het land in rustiger vaarwater te brengen. Deze week was het dan eindelijk zover: de nieuwe president is bekend: Michel Suleiman krijgt de zware taak toebedeeld de eenheid te herstellen. Betekent dit een overwinning voor de oppositie van Hezbollah? .

Correspondent Mustapha Oukbih neemt de situatie onder de loep.

Nieuwe profeet?

Twee lijvige boeken: De Koran, een vertaling, en De Boodschapper, een vertelling, vormen het nieuwe tweeluik van de Iraanse schrijver Kader Abdolah.
De auteur zegt ermee de Koran toegankelijk te hebben gemaakt voor alle mensen. De verkoop loopt storm en zijn vele optredens in het land zijn uitverkocht.
De Horizon bezocht hem in Naarden en sprak met de man die zichzelf, in navolging van de Profeet, een 'boodschapper' noemt. Is Kader Abdolah de nieuw herrezen profeet van de 21e eeuw of een megalomane exoot?

Kafir

Deze week bij de Antwoorden uit de Islam de vraag waarom binnen de islamitische gemeenschap vaak veelvuldig wordt overgegaan tot het bestempelen van de ander als kafir, ongelovige. Moahmmed Cheppih geeft antwoord over de juiste context van dit woord.

Herhaling op zaterdag 31 mei, 10.55 - 11.25 uur, Nederland 2

Huiselijk geweld

Ieder jaar sterven er ongeveer tachtig vrouwen door huiselijk geweld. Het is een maatschappelijk probleem wat bij alle bevolkingsgroepen en in alle culturen voorkomt. Aanstaande zaterdag in Het Vizier het persoonlijke relaas van Naeeda. Zij is jarenlang door haar man mishandeld, nu is zij bij haar man weg en deelt ze haar herinneringen. Ook komen onder andere een forensisch arts en een imam aan het woord over wat huiselijk geweld is en wat te doen als het gebeurt.

Tevens is de NIO te zien op het themakanaal Geloven van de NCRV

Wilt u reageren naar aanleiding van deze aankondiging stuur dan een email naar redactie@islamitischeomroep.nl
Dit bericht wordt automatisch verzonden.

Change your subscription
Unsubscribe

Powered by Joobi