Een Vandaag 31 mei: 'KNVB moet homoseksualiteit in voetbal bespreekbaar maken'

De KNVB moet homoseksualiteit in het voetbal bespreekbaar maken door een postercampagne in alle Nederlandse sportkantines. Dat zegt Frank van Dalen, voorzitter van COC Nederland in EénVandaag morgenavond.

Volgens Van Dalen durven homoseksuele voetballer in het huidige klimaat zich niet uit te spreken voor hun geaardheid. 'Ze zijn bang voor hun sportcarriere: dat ze contracten mislopen, dat sponsors terugschikken en het publiek negatief reageert'. Dat leidt er volgens de COC-voorzitter toe dat goede voetballers, die toevallig homoseksueel zijn, verloren gaan voor het voetbal.

'Laat ook topvoetballers zich uitspreken dat ze blij zijn met homoseksuele voetballers in hun team', aldus Van Dalen, die de KNVB actief oproept werk te maken van het beslechten van het taboe op homoseksualiteit in het (prof)voetbal.

Uit het onderzoek 'Gewoon Doen', onlangs gepresenteerd door het Sociaal en Cultureel Planbureau, blijkt dat homoseksuele en lesbische sporters hun seksuele geaardheid maar al te vaak verborgen houden voor medesporters. Met steun van NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra en het kabinet Balkenende IV wil COC Nederland homoseksualiteit in de topsport beter zichtbaar maken.

Maar volgens Huub ter Haar, schrijver en samensteller van het boek 'Gelijkspel. Portretten van homoseksuele topsporters', komen deze doelstellingen nog nauwelijks van de grond. 'De KNVB moet zich scharen achter de doelstelling van de John Blankenstein Foundation, namelijk het bevorderen van de acceptatie van homoseksualiteit in het voetbal. Ondanks verschillende pogingen om in gesprek te komen, weigeren ze tot nu toe hieraan mee te werken', aldus Ter Haar in EénVandaag.

In 'Gelijkspel' vertellen actieve of inmiddels gestopte topsporters hoe hun homoseksuele geaardheid hun leven verrijkt. Negen sporters heeft Ter Haar inmiddels weten te strikken voor een interview, maar geen voetballers. 'Ik heb veel tips nagebeld en nagezocht, maar altijd krijg ik als antwoord dat de informatie verkeerd is, dat het een misverstand is etcetera', vertelt Ter Haar in EénVandaag. Volgens statistische berekeningen moeten onder de circa 600 spelers in de Nederlands profcompetitie 15 homoseksuele spelers zijn.

EénVandaag gaat aan de vooravond van het Europees Kampioenschap in Zwitserland en Oostenrijk op zoek naar homoseksuele voetballers. Waarom komen ze niet uit de kast? In onze zoektocht ontmoeten we de zus van oud-scheidsrechter John Blankenstein, zijn we bij de wedstrijd FC Utrecht-FC Groningen, worden we ontvangen in de kleedkamer van een zaterdag-amateurclub en komen we uiteindelijk terecht in Duitsland.

Uitzending EénVandaag. zaterdag 31 mei, 18.17 uur, Nederland 1. Bij overname citaten graag bronvermelding gebruiken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pauline Veen, tel 06-20013258 of Wout van Erven, tel. 06-51125883.