Ingezonden persbericht


Zaterdag 31 mei: Badkuipenfabriek en Portierscomplex te Ulft open tijdens Dag van de Bouw

Er wordt hard gewerkt aan het Portierscomplex van de oude ijzergieterij DRU. En dat begint zijn eerste zichtbare resultaten op te leveren. Op zaterdag 31 mei, tijdens de Dag van de Bouw, krijgt het publiek de kans deze metamorfose van Portierscomplex naar Cultuurfabriek DRU zelf te bekijken. De Dag van de Bouw is een initiatief van Bouwend Nederland. Hekken en schuttingen rondom bouwplaatsen worden verwijderd; het publiek kan zo zien en horen wat de verschillende ondernemingen ter plekke aan het realiseren zijn.

In Ulft opent de Nationale Maatschappij tot Behoud, Exploitatie en Ontwikkeling van Industrieel erfgoed (BOEi) samen met bouwbedrijf Hoffman en haar onderaannemers de deuren van het Portierscomplex en de Badkuipenfabriek - waarin 16 woon/werk lofts gerealiseerd zullen worden. Bezoekers kunnen hun auto parkeren in de SSP-hallen en zo doorlopen naar de Badkuipenfabriek, waar de ontvangst zal zijn. Vanuit de Badkuipenfabriek is een route uitgezet naar het Portierscomplex. Er zullen verschillende informatiestands zijn van de betrokken partijen - zij geven daarbij uitgebreide toelichting op het project en de werkzaamheden. Aan het begin en einde van de route wordt koffie, thee en fris geserveerd. Voor de kinderen (die het terrein alleen op mogen onder begeleiding van een volwassene) is er een springkussen. Ook is er de kans om, onder begeleiding, een minikraan te bedienen. Voor geïnteresseerden in de Badkuipenfabriek is er gelegenheid meer informatie in te winnen over het project en de lofts bij de verkopend makelaars en medewerkers van BOEi.

De Dag van de Bouw wordt feestelijk afgesloten met een locatietheater van Smeedwerk: zij voeren hun stuk 'James Bond Reloaded' op in de Badkuipenfabriek. Aanvang: 20.00 uur.

De Badkuipenfabriek en het Portierscomplex maken deel uit van het terrein waarop tot 2003 IJzergieterij DRU gevestigd was. Al in 1754 vonden hier industriële activiteiten plaats, toen de Graaf van Bergh hier zijn ijzergietij 'De Olde Hut' oprichtte. Met de overname door Diepenbrock (burgemeester) en Reigers (apotheker) uit Ulft begon de grote groei van de fabriek, die - naast vensters, roosters, haarden en badkuipen - vooral bekend werd door haar karakteristieke oranje braadpannen. Na bijna 250 jaar moest de fabriek echter haar poorten sluiten: de gebouwen en technologie voldeden niet meer aan de eisen van de moderne tijd. De DRU gaat op in het internationale concern Kendrion.

Het industriegebied van de voormalige DRU heeft voor Ulft en de regio grote cultuurhistorische waarde. Het complex met de daarop aanwezige gebouwen (ontworpen door de architecten Gerrit en Arend Beltman) is in 2002 aangewezen als Rijksmonument.

Onder de naam 'Het Gietelinck' wordt het gebied in samenwerking met de gemeente Oude IJsselstreek, Klaassen Vastgoed Ontwikkeling, woningcorporatie Wonion en BOEi, herontwikkeld.

Aan de rand van het terrein zullen nieuwbouwwoningen gerealiseerd worden. Het monumentale centrumgebied (de Cité Industrielle) blijft echter behouden: de oude fabrieksgebouwen zullen een nieuwe functie krijgen. Zo krijgt bijvoorbeeld de Badkuipenfabriek een woon/werk bestemming. In het voormalige Portierscomplex wordt een multifunctioneel ensemble van culturele voorzieningen gerealiseerd: Cultuurfabriek DRU. Hierin vinden onder andere een bibliotheek, poppodium en theater, een radiostation, de raadszaal en muziekschool een plaats.

Dag van de Bouw (www.dagvandebouw.nl)

Datum: 31 mei 2008
Tijd: van 10.00 tot 16.00 uur

Locatie: Badkuipenfabriek en Portierscomplex te Ulft, bereikbaar vanaf de Hutteweg (parkeren is mogelijk in de SSP-hallen naast de Badkuipenfabriek).

Voor meer informatie over 31 mei Dag van de Bouw en James Bond Reloaded:

BOEi

E. info@BOEi.nl

Voor informatie over de 16 woon/werk lofts:

Lensink en Gussinklo Makelaardij

T. 0315-65 3039

E. info@lensinkgussinklo.nl

I. www.lensinkgussinklo.nl

Redres

T. 035-647 0878

I. www.redres.nl



Ingezonden persbericht