Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 31 mei 2008

Heling dupeert winkeliers voor 1,2 miljard euro

Het Platform Detailhandel Nederland constateert dat heling een steeds groter probleem wordt. Vijf jaar geleden vond circa 50% van alle winkeldiefstallen en inbraken plaats met de bedoeling om de gestolen waar door te verkopen, maar nu is dat al 80%. Daarmee verdwijnt dit jaar 500 miljoen euro in het helerscircuit. Door die illegale schaduweconomie rondom helers, lopen winkeliers ook nog eens omzet mis en worden zij geconfronteerd met illegale en oneerlijke concurrentie. As gevolg van die schaduweconomie rondom helers, worden winkeliers voor nog eens 500 miljoen euro gedupeerd. Daarnaast wordt jaarlijks al 200 miljoen euro uitgegeven aan artikelbeveiliging en rechercheonderzoek.

Gestolen winkelartikelen worden veelal geheeld door doorgewinterde criminelen, georganiseerde bendes of drugsverslaafde veelplegers. Criminelen maken massaal gebruik van veilingsites op internet en zwarte markten om hun gestolen producten te verkopen. Ook gebruiken de criminelen zogenoemde `vliegende winkels': helers huren voor een korte periode een zaaltje om daar de gestolen artikelen te verkopen aan consumenten.

Buitenland
De gestolen artikelen blijven daarbij vaak niet in Nederland. Artikelen als parfum, elektronica en tandpasta blijken gewild in bijvoorbeeld Roemenië, Bulgarije en Polen. Door de groei van het internet gebruiken helers steeds minder advertenties in huis-aan-huisbladen om de gestolen goederen te verkopen.

Snel en anoniem
Door het internet en de groeiende EU zonder binnengrenzen kunnen rondtrekkende bendes en netwerken van helers anoniem opereren op nationaal en zelfs internationaal niveau. Een soortgelijke anonimiteit geldt voor zwarte markten en bovengenoemde `vliegende winkels`, omdat slechts sporadisch toezicht gehouden wordt. Hierdoor hebben criminelen vrij spel.

Aanpakken van helers
De detailhandel investeert fors in de beveiliging van artikelen om diefstal en inbraak te voorkomen. Dit voorkomt winkeldiefstal en helpt om gestolen artikelen terug te vinden. Maar als de artikelen eenmaal teruggevonden zijn, wordt er weinig of helemaal geen actie ondernomen door politie en justitie. In veel gevallen zit het etiket van de winkel zelfs nog op het artikel. Ook wanneer er wel actie volgt en de heler gepakt wordt, wacht een lang en ingewikkeld traject van soms wel een jaar om de artikelen terug te krijgen. Deze artikelen zijn dan na zo´n lange tijd vrijwel niet meer verkoopbaar en dus waardeloos.

Toezicht op helingplaatsen
Het Platform Detailhandel Nederland vindt dat heling moet worden uitgeroeid. Heling betekent immers dat winkeldiefstallen en inbraken in stand gehouden worden. Gerichte opsporing van helers door de overheid is hard nodig. Alle helingplaatsen (internet, zwarte markten, `vliegende winkels') moeten in de gaten gehouden worden. Vooral de aanpak van heling via het internet verdient extra inzet. Heling moet weer een specialisme worden bij politie en justitie.

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.