VVD


31-5-2008

Rutte: 'Lagere energierekening door vrije energiemarkt'

Op het VVD-symposium "Europa Werkt!", dat vandaag in Amsterdam wordt gehouden, pleitte VVD-leider Mark Rutte voor een vrije Europese energiemarkt.

Rutte: "Die vrije Europese energiemarkt moet leiden tot een lagere energierekening en meer zekerheid over de levering van energie." Rutte wil dat de Europese Commissie van energie haar topprioriteit maakt en dat een kleine groep landen in Noord-West-Europa samen een kopgroep gaat vormen op energiegebied. "Dit kunnen we als Nederland niet alleen."

Momenteel is een echt vrije Europese energiemarkt nog ver te zoeken. "In belangrijke EU-lidstaten is de splitsing van energiebedrijven en netbeheerders nog niet doorgevoerd. Dat is nodig om echte concurrentie te laten ontstaan en de prijs van energie niet kunstmatig hoog te houden. Bovendien is er nog steeds niet één afzonderlijke markt voor gas of voor elektriciteit. Daarvoor moeten respectievelijk alle elektriciteitsnetten en alle gasnetten aan elkaar gekoppeld worden. Dat gebeurt nog te weinig en te langzaam", aldus Rutte. "Nederland kan daarin een belangrijke voortrekkersrol spelen; kijk maar naar de plannen voor een gasrotonde." Nationale marktmeesters moeten scherp toezien op het goed functioneren van die vrije energiemarkt.

Rutte wil ook dat Europa minder afhankelijk wordt van energieproducerende landen. "Het energieverbruik neemt wereldwijd sterk toe. De invloed en assertiviteit van energieproducerende landen wordt steeds groter. We moeten als Europa en als Nederland minder afhankelijk worden van de Poetins en de ayatollahs van deze wereld. Een betrouwbare energievoorziening is van levensbelang." Daarvoor moet ook de energiemix veranderen. "We zijn nu nog veel te afhankelijk van bijvoorbeeld kolen en gas. Ik wil niet alleen de bekende alternatieven stimuleren, zoals zonne-energie en aardwarmte, maar ik wil zeker ook meer kernenergie", aldus de VVD-leider. De VVD wil dat er in Nederland zo snel mogelijk nieuwe kerncentrales worden gebouwd.

De VVD-bijeenkomst 'Europa Werkt!' is een voorschot op de campagne voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, in juni 2009. Aan het symposium namen ook Frits Bolkestein, Neelie Kroes en Laurens-Jan Brinkhorst deel. Rutte: "Europa is van groot belang voor Nederland en voor alle Nederlanders. Een groot deel van onze welvaart wordt in Europa verdiend. De VVD is nu de eerste partij die in de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement het debat over Europa op gang probeert te brengen. Ik daag alle andere politieke partijen uit ook met hun visie naar buiten te komen."

31 mei 2008

Woordvoerder Europa: Han ten Broeke: hantenbroeke@tweedekamer.nl