Partij van de Arbeid

Kabinet past Wajong aan

31-05-2008 02:04

Het kabinet heeft besloten de regeling voor jonggehandicapten (Wajong) vanaf 2010 aan te passen, om te stimuleren dat zij aan het werk komen. De hoogte van de uitkering blijft in tact. PvdA-kamerlid Spekman: Dit past in de PvdA-filosofie van kansen bieden aan mensen door ze te stimuleren aan het werk te gaan.

Het kabinet wil dat meer mensen meedoen op de arbeidsmarkt. Momenteel ontvangen 167 duizend jongehandicapten een Wajong-uitkering, maar dat aantal groeit snel. De verwachting is dat dit er 450 duizend worden in 2025 als er geen maatregelen worden genomen. Daarom worden nieuwe aanmeldingen vanaf 2010 meer gestimuleerd om aan het werk te gaan.

De jonggehandicapten worden vanaf dat moment tweemaal gekeurd, op hun 18e en op hun 27e. Wie op zijn of haar achttiende geen perspectief heeft op verbetering, krijgt definitief een uitkering. Wie wel (gedeeltelijk) kan werken, wordt begeleid naar een baan. Wie geen werk accepteert, verliest de uitkering. Het niveau van de uitkering van deze nieuwe instroom blijft ook dan 75 procent van het minimumloon. Spekman is blij met het besluit: Dit past helemaal in de PvdA-filosofie van kansen bieden aan mensen door ze te stimuleren aan het werk te gaan Mensen rechten geven, maar daar ook plichten tegenover stellen. De overgrote meerderheid van deze groep wil overigens zelf dolgraag aan de bak.

Spekman vervolgt: Je moet mensen niet afschrijven door ze te laten verkommeren in een uitkering. Werk geeft perspectief, tros en zelfrespect. Het wordt de opdracht van alle betrokkene, werkgevers, bemiddelingsinstanties, overheid, aanstaande collegas, om ze met passend werk een bedrijf binnen te halen en hen te behouden. De nadruk moet liggen op wat deze mensen wel kunnen.

Als de nieuwe regeling enige tijd in werking is, zal het kabinet de regeling evalueren. Mocht het nu besloten stimuleringsbeleid niet voldoende werken om jonggehandicapten aan een baan te helpen dan kan het kabinet tot aanvullende maatregelen besluiten.