CDA

Toespraak CDA-voorzitter Peter van Heeswijk tijdens CDA-Congres van 31 mei 2008

Alleen gesproken woord geldt

Beste CDA-ers

Een jaar geleden stond ik hier voor u als uw nieuw gekozen voorzitter. Ietwat onwennig, maar wel ambitieus.
Dat onwennige is er wel af, dat ambitieuze nog niet.

Ik beloofde u toen 10 prioriteiten uit te voeren. . We hebben het afgelopen jaar samen met u al veel kunnen realiseren. Ik noem ze niet allemaal maar wil er een paar uitlichten:
1 Het ledendebat "Morgen begint vandaag"
2 De ledenpeiling die daar aan voorafging.
2 Het debat over Europees beleid in de lokale praktijk:
3 De successen van de ledenwerving-nieuwe stijl.

Na een jaar is het goed terug te blikken.
Maar vooral om vooruit te blikken. Naar wat wij in 2008 en 2009 gaan doen. Wat zijn onze ambities?
In de kern gaat het in het CDA om:

1. De kracht van ideeën.

2) Het gaat om de kracht van mensen.

3) En het gaat om het áppel dat we kunnen organiseren.

Dames en heren,

Wij zijn een Christen-Democratisch Appèl.
Een eenvoudige woordcombinatie met een grote zeggingskracht.

De C van het CDA. Zijn we ons vanaf de start helder geweest over uitgangspunten en alles waar we voor staan? Het Evangelie is de richtsnoer voor ons politiek handelen. Dat is de bron waaruit wij dankbaar mogen putten. De C staat centraal in ons politiek handelen in de afdeling, de provincie, het land en in Europa. Vanuit onze uitgangspunten gespreide verantwoordelijkheid, rentmeesterschap, solidariteit en gerechtigheid werken wij aan het versterken van de sociale samenhang en het versterken van de structuur van de economie

Het CDA heeft immers altijd ingezet op het herstel en handhaving van waarden en normen en respect. Er loopt een directe lijn van het Ethisch reveil van Dries van Agt naar het Fatsoen moet je doen van Jan Peter Balkenende. Kiezers herkennen het CDA aan de mate waarin het werk maakt van dit thema. Thema's als onderwijs, integratie, diversiteit en de rol van religie, leefbaarheid op het platteland maar ook grote stedenbeleid passen hierbij.

De sociaal-economische invalshoek komt tot uiting in onderwerpen die direct gerelateerd zijn aan de versterking van onze economie: Ondernemerschap, op de centen passen, innovatie, onderwijs en kenniseconomie, arbeidsparticipatie. Beide dimensies, en de balans daartussen, zullen de komende jaren leidend zijn en blijven in ons politieke werk.

Maar er zit meer in onze naam: Appél! Appél poëzie bijna!

In de geschiedenis, hier en nu, maar ook in de toekomst staat het áppel centraal. Doen we dit áppel vanuit eigenbelang?
Doen we dit vanuit het idee dat de overheid wel een wat hulp kan gebruiken?. Of doen we dit vanuit het idee dat mensen er zijn voor elkaar. Wie je bent is ook wat je betekent voor anderen.
Dat laatste natuurlijk
Wij geloven in mensen en hun verbanden.
Niet staat of markt maar de samenleving staat centraal. Dat onderscheidt ons van andere partijen. We zijn meer dan een beweging, we zijn meer dan een partij. We doen echt een beroep op mensen en gaan het niet allemaal zelf uitvinden.

Beste CDA'ers:

Ik zei het al: in de kern gaat ons Appèl uit naar mensen en ideeën. Het begint bij betrokken mensen: Want onze CDA'ers zijn geworteld in de samenleving. Ik stelde in Overijssel de vraag en ik wil hem ook hier stellen. Wie is er van u naast lid van de partij ook nog vrijwilliger in een andere vereniging? U ziet het:.
Wij zijn maatschappelijk zeer actief.
Dat blijkt ook uit een enquête die onlangs onder onze leden is gehouden.

Bijna 90% is ook op een of andere wijze voor de samenleving actief. In honderden verschillende organisaties, in kerken, zorg en welzijn, sport enz..

Onze leden leveren een bijdrage aan de samenleving. CDA´ers voelen zich geroepen overal zich in te zetten, juist ook buiten Den Haag. Dat is de kracht van het Appél op mensen.

En daarom zijn ook de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 voor ons van doorslaggevende betekenis.

Een Appèl op U doen wij voor alles met ons actieplan, VIA, Vereniging in Aktie. Wij hebben een start gemaakt met het versterken van de afdelingen. Dat is fase 1.
Fase 2 najaar 2008- is de rekrutering van mensen. Even terzijde: dames en heren, ik reken op uw inspanning dat we een appél doen op de vrouwen BINNEN ÉN BUITEN onze partij! In 2009 dendert de CDA-trein door, met de Appèl Lokaal Tour waarbij we naar alle afdelingen gaan. Dat is fase 3. En de laatste fase is het winnen van de gemeenteraadsverkiezingen. Het Appèl op mensen is ook de basis voor onze ledenwerving die steeds succesvoller wordt. In tegenstelling tot andere partijen die verloren in ledental gaat het goed met het CDA. Dat succes wordt bepaald door de ledenwerving-nieuwe stijl Die levert in tal van provincies veel nieuwe CDA'ers op. Ik had overigens vorig congres afgesproken dat u Uw partner, mensen in uw omgeving ook lid zou maken, hebt u er nog aan gedacht?

In ieder geval wel onze superledenwerver: de heer Herbert Bouwers uit Ermelo. Hij zorgde persoonlijk voor 18 Nieuwe leden. Het CDA-Ermelo won in totaal 44 nieuwe leden. De persoonlijke benadering werkt. De heer Bouwers is er niet; hij geniet van een welverdiende vakantie na al dat ledenwerven Wel aanwezig is de heer Dirk Endendijk, de voorzitter van het CDA-Ermelo Onze ledenwerving wordt steeds professioneler.
Er is een speciale instructie- DVD die onze ledenwervers helpt met het werven van leden

En let op: de afdeling die in de periode 1 juni- 1 juli nieuwe leden inschrijft krijgt 10 euro bonus per nieuw lid.

Een Appèl op CDA'ers, ook in onze grote steden.
Neemt het CDA de steden serieus?.
Jazeker, want het CDA heeft een boodschap voor de bewoners van grote steden. Wij staan voor een leefbare stad waarin mensen echt samenleven en werken. Een stad met een sterke sociale samenhang en een sterke economie. Onlangs is het Peter-Meterplan gelanceerd:
All onze 41 Tweede Kamerleden hebben een wijk in een van die steden geadopteerd. Directe betrokkenheid bij de steden en hun inwoners.

Een Appèl ook op onze jongeren.
Spreekt onze boodschap jongeren aan?
Jazeker, dat is bij de laatste verkiezingen gebleken. En dat blijkt ook uit het groot aantal jongeren dat lid wordt. Het CDA heeft jongeren ook veel te bieden: debattoernooien, uitwisselingsprogramma's met het buitenland, scholing. En we hebben natuurlijk het CDJA waar onze Harrie van der Molen vorige week herkozen is als voorzitter. Hij is er vandaag niet want hij gaat vader worden!

Nog een opmerking daarover: Belangrijk voor ons is dat we onze jonge kiezers enthousiast maken voor Europa. Juist zij zullen het verschil maken volgende jaar bij de Europese verkiezingen.

Heb ik vertrouwen in de geweldige kracht van onze CDA'ers? Ik zal u een van de mooiste voorbeelden noemen. De waterschapsverkiezingen. Ik was net voorzitter toen het werk wat deze verkiezingen met zich meebrachten in volle omvang bleek. Ik ben zeer onder de indruk geraakt van de inzet van onze mensen. Ik geef het U te doen,
26 selectiecommissies,
26 programcommissies,
26 lijsten.
Daarbij ook nog in 50% van de gevallen provincieoverschrijdend! We zijn er klaar voor!
Met als uitgangspunten veiligheid, droge voeten dus en, betaalbaarheid, geen hogere lasten. Ik heb met penningmeester Kees Koedijk nog eens goed gekeken naar de benodigde financiële middelen .Ik ben dan ook blij dat we het zelfde budget hebben als voor de Provinciale Verkiezingen. Want er is een enorm elan om ook deze verkiezingen tot een succes te maken. En het CDA de grootste partij te maken, ook in de waterschappen.

Een laatste punt op dit onderwerp.
Om bij het thema van dit congres te blijven:
Zullen we niet een Appèl doen op meer respect voor omgangsvormen in het politieke bedrijf? Ook op lokaal niveau.
In toenemende mate krijgen ook onze raadsleden, burgemeesters en wethouders in hun raadswerk te maken met gebrek aan respect, vergroving en verharding van omgangsvormen. Zaken en personen worden steeds minder gescheiden. Ook hier geldt dat mensen elkaar moeten respecteren, Ook als ze verschillende opvattingen huldigen.

Een Appèl op ideeën

Politiek is vaak een zaak van kleine stappen, niet van alleen grote veranderingen. Juist in onze afdelingen kunnen wij kleine maar o zo belangrijke stappen zetten. Op terreinen als leefbaarheid, sociale infrastructuur.

Ik denk dan bijvoorbeeld aan Margaretha Dijkman, initiatiefnemer voor het ombudsbureau van het het CDA-Stadskanaal. Een ombudsbureau dat heel veel mensen helpt..

Ik denk aan wethouder Schutte uit de Noordoostpolder Die elk kwartaal met een aantal vrouwen uit het maatschappelijk middenveld om tafel zit. Ik noem de flitsende nieuwsbrief van Nijmegen,
Het initiatief van Amsterdam voor het Pinksterfestival voor allochtone Christenen. Ik noem het elan van Venlo, met de vaste overtuiging de volgende verkiezingen te winnen. Dat is ook de kracht van ons Appèl.

Wij doen een appel op uw ideeën in de debattenreeks Morgen begint Vandaag, Het debat over de politieke agenda van het CDA bij de Europese verkiezingen (2009), de gemeenteraadsverkiezingen (2010) en Tweede Kamer (2011) De onderwerpen op die agenda zijn door u gekozen.
Wij voeren het debat met de leden, maar ook met kiezers en maatschappelijke organisaties. Wij doen immers een Appèl op de hele samenleving.

En wat betreftde kracht van ideeën:
Onze bewindspersonen onder leiding van onze politiek leider Jan Peter Balkenende werken aan een economisch sterker Nederland waarin iedereen meedoet. Het vorige kabinet werd ten onrechte alleen als een hervormingskabinet neergezet; Het was namelijk een hervormings en een investeringskabinet. Voor het huidige kabinet geldt dat het een investeringskabinet- en een hervormingskabinet is.

Er is dus een rechtstreekse lijn tussen vorige kabinetten-Balkenende én het huidige kabinet De daden van het kabinet mogen er zijn.
Ik noem er enkele maar er zijn er meer:

4 De laagste werkloosheid van Europa

5 Meer veiligheid op straat.

6 veel minder uitkeringen

7 een nieuw Europees Verdrag

8 meer armslag en ruimte voor de gemeenten
9 Het invoeren van de Maatschappelijke Stage.
10 etc.

Zijn we er daarmee?.
Nee, op verschillende terreinen willen we nog meer resultaten boeken. Ik noem:

11 het verder vergroten van de arbeidsparticipatie,
12 meer en betere mobiliteit,

13 meer kwaliteit in onderwijs en zorg,

14 een betere inburgering en integratie.

En hebt U ook niet een paar zaken in gedachten?
Er is dus nog heel veel te doen.
In 2011 kunnen de kiezers het kabinet-Balkenende 4 een definitief rapportcijfer geven.

Ik wil daar nog een opmerking over maken. Besef daarbij wel dat er veel stuurlui zijn in de huidige politiek.Maar een ding is zeker. De beste stuurlui staan aan het roer!

En niet alleen in Den Haag zoals ik u vertelde. In de kerk, op het sportveld in de schoolbesturen, in de gemeenteraden, in de provincie, bij de waterschappen, in Europa. CDA´ers zijn overal en durven overal stuurlui te zijn. We luisteren goed wat de stuurlui aan de wal zeggen, maar wel koersvast en met een overtuiging vanuit ons het Appel

Vanuit het appel op mensen en ideeën, Laten wij samen dat appel waarmaken Stuurlui, Aan het werk