Politie Brabant-Noord

Politie zorgt voor rustig verloop demonstratie

Oss , 31-05-2008 o De politie heeft gezorgd voor een rustig verloop van de demonstratie van de NVU zatermiddag in Oss. In totaal zijn 68 verdachten aangehouden, waaronder een groep tegendemonstranten die zich niet aan de afspraken in de noodverordening hielden. Burgemeester Herman Klitsie heeft waardering voor de houding van de Osse bevolking ten opzichte van de demonstratie.

De politie heeft de 68 verdachten aangehouden met name voor het niet voldoen aan de noodverordening en openlijke geweldpleging tegen goederen. Een groep van 58 verdachten werd aangehouden, omdat ze tegen de afspraak in bleven demonstreren. Dit terwijl ze alleen toestemming hadden om een tegengeluid te laten horen tussen 11.30-12.15 uur aan de noordzijde van het station in Oss. In de nacht van vrijdag op zaterdag betrapte de politie vijf demonstranten van zowel linkse als rechtse afkomst op heterdaad bij het bekladden en plakken van pamfletten. Eén verdachte werd vlak voor de demonstratie betrapt op het plakken van pamfletten. Vier anderen werden tijdens de demonstratie aangehouden omdat ze het bevel van de politie niet opvolgden. De meeste verdachten worden in de loop van de avond in vrijheid gesteld.

Inzet

De politie zette onder andere agenten, ME, politie te paard, bikers en hondengeleiders in. Het korps Brabant-Noord kreeg daarbij ondersteuning van diverse politiekorpsen uit het land. Het doel van de politie-inzet was een ordelijk verloop van de demonstratie, het voorkomen van confrontaties en het aanpakken van strafbare feiten. Vooraf hadden bestuur en politie besloten een zero tolerance beleid te voeren. De diverse organisaties waren hiervan ook op de hoogte gesteld.

Toezicht op de grond en vanuit de lucht

Rond 13.30 uur verzamelden zich circa 110 aanhangers van de NVU op de Spoorlaan bij het treinstation in Oss. De politie begeleidde de demonstranten om zo confrontaties te voorkomen en/of direct in de kiem te kunnen smoren. Een politiehelikopter hield vanuit de lucht toezicht. Rond 16.30 uur is de demonstratie beëindigd en zijn de demonstranten vertrokken.