Drie nominaties voor Banningprijs 2008


SOEST, 20080429 -- Maarten de Groof, Chris van der Meulen en Lodewijk van Oord zijn genomineerd voor de Banningprijs 2008. Er waren maar liefst veertig inzendingen. Wie de winnaar wordt, zal op 31 mei in het Woodbrookershuis te Barchem bekend worden gemaakt. De Banningprijs is een initiatief van de Vereniging Zingeving.net.

Ook de inzending van Whee Ky Ma, die in 2006 de Banningprijs won, eindigde in de topgroep van vier beste essays. Maar omdat de Banningprijs een aanmoedigingsprijs is, heeft de jury besloten hem niet te nomineren voor de hoofdprijs, maar hem wel de nominatieprijs van ¤ 250,- toe te kennen.

De essays van de top vier worden gepubliceerd in een speciale brochure die op 31 mei uitkomt. Daarin is ook het juryrapport opgenomen. De genomineerden ontvangen ¤ 250,- , de winnaar ontvangt ¤ 1.000,- en zijn essay wordt ook gepubliceerd in S&D, het maandblad van de Wiardi Beckmans Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. De inzenders van de beste vier essays zijn uitgenodigd zitting te nemen in het panel dat in aansluiting op de prijsuitreiking in Barchem debatteert over het thema van de Banningprijs 2008 `Zeker weten, durf te denken tegen alle gezag in!'

Voorzitter van de jury was de socioloog en publicist Dick Pels, winnaar van de Banningprijs in 1988. Verder zaten in de jury: namens de Vereniging Zingeving.net: Richard Esser (winnaar Banningprijs 2004) en Mieke Groen; Marjo Buitelaar en Mare Faber van de Wiardi Beckman Stichting, Frits Groeneveld namens de Vereniging Woodbrookers Barchem en Marleen Barth van de Banning Werkgemeenschap voor de PvdA.