Keltfest 2008 brengt Schotse sfeer naar Hollandse Biesbosch

Publicatietijd: 05/05/2008 11:29 R

31 mei en 1 juni 2008

Brede mannen en vrouwen die loodzware boomstammen door de lucht slingeren tijdens de Highland Games. Oude Keltische folkmuziek speelt terwijl in het historische dorp de mensen elkaar met zwaarden te lijf gaan. Zo'n 6.000 bezoekers vergapen zich ieder jaar op het grootste Schotse evenement van Nederland, dit jaar voor de 3e keer gehouden in de Hollandse Biesbosch in Dordrecht.

Ook dit jaar zijn er weer tal van activiteiten voor jong en oud. Standhouders bieden hun waren aan: authentieke kilten, Keltische sieraden, alles op het gebied van de Schotse lifestyle. Naast workshops leerbewerken en de boogschiet demonstraties kunnen bezoekers terecht bij het hoofdpodium waar authentieke Keltische folkmuziek wordt afgewisseld door de bagpipebands die zeker niet mogen ontbreken op een evenement als Keltfest.

In het historische dorp laten zgn. reenactors het leven zien van de oude Schotse Highland stammen. Koken op een kampvuur, kleren maken, maar het zal er ook ruig aan toe gaan tijdens de zwaardvechtdemonstraties. Tevens is Keltfest het toneel van de Open Nederlandse Kampioenschappen Highland Games. Hier kunnen de sterkste mannen, vrouwen en zelfs kinderen de strijd aangaan in een onderlinge competitie, waar onder andere steenstoten, hamer slingeren en natuurlijk het boomstamgooien tot de onderdelen behoren. De Highland Games worden gepresenteerd door Wout Zijlstra, die als sterkste man van Nederland al vele prijzen in de wacht sleepte.

Vana Events organiseert al haar evenementen vanuit een unieke filosofie. Aan alle kanten wordt er rekening gehouden met de natuur. Zo maakt de cateraar alleen gebruik van speciaal geselecteerd scharrelvlees. Vana Events staat voor zowel een milieuvriendelijke productie, als goede leefomstandigheden voor de dieren zelf.

Tot in het kleinste detail zorgt Vana Events ervoor dat het thema van haar evenementen overal in terugkomt. Zo wordt de catering op Keltfest verzorgd door The Cooking Highlander, die naast de befaamde Highland Steak ook authentieke Schotse producten als Haggis en Granny Patty's Stew zal serveren. Om de sfeer van de oude tijden nog beter te doen herleven wordt het bier geschonken in aardewerken bekers. Veel bezoekers kiezen ervoor om deze speciale kroezen mee naar huis te nemen als souvenir van een geslaagde dag.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl. Links: http://www.keltfest.nl