Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ITS Sawm van de leerlingen van ITS DNA in première

Amsterdam, 16 mei 2008

Op zaterdag 31 mei gaat de voorstelling ITS Sawm van de leerlingen van ITS DNA in première. De artistiek leider van De Nieuw Amsterdam, Sabri Saad el Hamus heeft ze de tekst gegeven van het vierde deel van de Pax Islamica: Sawm. Gebaseerd op deze tekst van Mustafa Stitou maken ze hun eigen versie, verweven met hun eigen verhalen en de gedichten van de 12e eeuwse Perzische dichter Omar Khayyám.

Kom, vul de beker, waarom steeds beleden
Dat ons de uren door de handen gleden?
De ongeboren dag en het dood verleden!
Waarom getreurd? Hé dit is zoet, het Heden!
Omar Khayyám (dichter, filosoof, theoloog en levensgenieter)

ITS Sawm - de 12e eeuwse Perzische dichter Omar Khayyám is een der meest gehate, bewonderde, verguisde en geliefde dichters uit zijn tijd. In de voorstelling ITS Sawm probeert hij zijn kwatrijnenreeks te voltooien. Heen en weer geworpen tussen het jaar 1100 en 2008 ontdekt hij dat zijn gedichten nog steeds betekenis hebben. ITS Sawm is een voorstelling over de diversiteit van het leven en de vergankelijkheid ervan.

Theater De Engelenbak - Nes 71 Amsterdam
20.30 uur | reserveren: 020 - 626 68 66
vr 30 (try-out), za 31 mei (première)
zo 1 juni (matinee 14.30, aansluitend getuigschriftenuitreiking) di 3 & wo 4 juni

Pax Islamica
Met het vijfluik Pax Islamica wil acteur/theatermaker Sabri Saad el Hamus, de nieuwe artistiek leider van DNA, een bijdrage leveren aan een open discussie en meer begrip tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland. Vrijelijk associërend op en spelend met de vijf zuilen van de islam maakt Saad el Hamus een serie voorstellingen met wisselende theatermakers. De serie is een openbare zoektocht naar de bron van de islam en de huidige waarde ervan in de westerse wereld. In seizoen 2008-2009 voltooit Saad el Hamus de spraakmakende reeks Pax Islamica met de voorstellingen Sawm (het vasten) en Hadj (de bedevaart naar Mekka). Sawm wordt deze zomer in een Egyptische woestijntent gespeeld op Oerol (première zo 15 juni 2008) en Over het IJ Festival.

ITS DNA Internationale Theater Scholing De Nieuw Amsterdam

ITS DNA is de eenjarige theatervooropleiding voor talentvolle jongeren van verschillende culturele achtergronden die van theater hun beroep willen maken. De audities voor het nieuwe schooljaar zijn za 17, 24, 31 mei en 7 juni 2008.

gemaakt & gespeeld Akwasi Owusu Ansah, Abdelkarim El Baz, Ariënne Dozeman, Charlene Ellis, Sinan Eroglu, Eva Hageman, Renas Kadir, Maria Kolossa, Sebastiaan Mets, Adinda Molenaar, Nadia van Vuuren, Mandela Wee Wee tekst Mustafa Stitou en Omar Khayyám
samenstelling & regie René van Zinnicq Bergmann
choreografie Wulan Dumatubun
www.denieuwamsterdam.nl / www.engelenbak.nl


---- --